parasat hasavua

1_בְּרֵאשִׁית

1_בְּרֵאשִׁית Tóra hetiszakasz: beresit_Kezdetben teremté az Isten az eget és a földet. Kép: beresit©Kapitány Sára.

52_háázénu – הַאֲזִינוּ

52_háázénu - הַאֲזִינוּ Az ének sorai hol múlt időben, hol a jelenben szólnak, ezzel egyfajta időtlenséget adnak az intelmeknek.

50_ki tavo – כִּי-תָבוֹא

50_ki tavo - כִּי-תָבוֹא Ha mi, emberek, betartjuk az áldott természet szabályait, akkor boldogan élhetünk ezen a Földön, ám ha ellenszegülünk - átkos következményét még az utódaink is szenvedni fogják.

48_softim – שֹׁפְטִים

48_softim - שֹׁפְטִים Mi hajlandók vagyunk, ha kell, meghalni ezért az országért, de addig is, szeretnénk itt élni.

46_ékév – עֵקֶב

46_ékév - עֵקֶב A rabsors egyszerűbb, mint a szabadság. A rabsors felment a cselekvés alól. Szabad emberként cselekedni fárasztó dolog, sőt veszélyes is – a bukás éppen úgy lehetséges velejárója, mint a siker.

44_dvárim – דְּבָרִים

44_dvárim - דְּבָרִים A zsidó nép fennmaradásának globális tanulsága lehet éppen az, hogy időről-időre képesek voltak kialakítani azt a bizonyos, közös múlt-képet.

42_mátot – מַּטּוֹת

42_mátot - מַּטּוֹת Az orvostudomány utóbbi másfél évszázados eredményei sorra igazolják a Tóra közegészségügyi előírásainak helyességét.

40_bálák – בָּלָק

40_bálák - בָּלָק A Bilám-szindróma sokszor visszaköszön a történelem során, amikor tehetséges, okos emberek olyan hatalom szolgálatába szegődnek, amelyről lelkük mélyén tudják, hogy nincs jövője.

2_נֹחַ

2_נֹחַ Tóra hetiszakasz: noah_Ez Noé története, igaz, naív emberé. Kép: noé©Kapitány Sára.

53_vezot habracha – וְזֹאת הַבְּרָכָה

53_vezot habracha - וְזֹאת הַבְּרָכָה Mózes áldással búcsúzik népétől. A törzsektől, amelyek Jákov gyermekei nevét viselik, azok utódai.

51_nicávim-נִצָּבִים – vejélech-וַיֵּלֶךְ

51_nicávim-נִצָּבִים - vejélech-וַיֵּלֶךְ   Az ember maga választja meg a sorsát. A választás, az ember szabadságának mércéje. A szabad ember alakítja a sorsát, a szolgalelkű elviseli.

49_ki tecé – כִּי-תֵצֵא

49_ki tecé - כִּי-תֵצֵא Az alapgondolattal, miszerint, ha a rossz nevelés eredményeként a közösség egy parazitát nyer, az a szülők felelőssége is - egyet lehet érteni.

47_reé – רְאֵה

47_reé - רְאֵה Az elmúlt hetekben nekem is választanom kellett, hogy hű maradok önmagamhoz, azokhoz az elvekhez, amelyekről évek óta osztom az észt, vagy belesímulok a környezetembe és kussolok.

45_veétchánán – וָאֶתְחַנַּן

45_veétchánán - וָאֶתְחַנַּן A Mindenható megkíméli ettől a dicstelen élettől, a "csúcson" fejezi be, teljes méltósággal, fontos szellemi útravalóval népének.

43_mászéj – מַסְעֵי

43_mászéj - מַסְעֵי Mielőtt még valóban elfoglalták volna Kánaánt a héber törzsek, a letelepedés utáni élet képe már szinte tapinthatóan valóságossá vált számukra.

41_pinchász – פִּינְחָס

41_pinchász - פִּינְחָס Pinchász felismerte a pillanat szükségességét - bár neveltetése okán az ő lehetőségeinek határa a papi áldás, megérezte, hogy az adott pillanatban ez nem elég.