tradiciók

Erős várunk a sátor

Erős várunk a sátor Budapesten jól érezhetem magam, Tel-Avivban boldog vagyok.

A természet új éve

A természet új éve A Közel-Keleten zsidó "mániaként" kezelt faültetés egy évszázad alatt látványos környezet-javulást idézett elő.

A rejtőzködő feminista

A rejtőzködő feminista Valójában, Eszter egy rejtőzködő feminista, aki tisztában van a környező társadalom játékszabályaival, tudja, hogy időnként álarcot kell viselni ahhoz, hogy a célunkat elérjük.

A fák ünnepe – ט״ו בִּ‏‏שְׁבָט

A fák ünnepe - ט״ו בִּ‏‏שְׁבָט Ez a természet új éve Izraelben. Faültetéssel ünnepeljük mindig, és idén a faültetés mindennél aktuálisabb.

Jom kippur _ יום כיפור

Jom kippur _ יום כיפור A zsidó vallás legnagyobb ünnepeként szokták aposztrofálni, de most megint megkérdezhetném: “Mit kezdhet egy szekuláris zsidó a vallási ünnepekkel?” – ahogy a Ros Hasanaval kapcsolatos cikkem elején, évekkel ezelőtt feltettem.

Sáná Tová – zsidónak lenni jó!

Sáná Tová - zsidónak lenni jó! Ha az ember elfelejtené, hogy embernek lenni minőségi kategória a főemlősök között, és ezért időnként gondolkodni is kell - az ünnepeink emlékeztetnek rá.

Mondd el gyermekednek!

Mondd el gyermekednek! Peszáh és Húsvét. A két ünnep számos hasonlósága mellett, éppen a tartalombeli különbségek okán tükrözi a két vallás évezredeken átnyúló konfliktusát.

Elohima – אלוהימה

Elohima – אלוהימה Ebben a világban a Mindenható kevésbé transzcendens fogalom, közelebb áll az emberi valósághoz, az "anyaföldhöz", a természethez.