izrael szebbik arca

Startra kész nemzet

Startra kész nemzet Az újrakezdés, a sok évszázados, tradicionális zsidó életforma, amit az üldöztetések rájuk kényszerítettek, Izraelben értékteremtő erővé nemesült.

Fagyasztott fokhagyma

Fagyasztott fokhagyma Nincstelen német, cseh és litván zsidók azzal az őrült ötlettel jöttek ide, hogy termővé tegyék a sivatagot.

Izraeli gasztroblog

Izraeli gasztroblog Itt nincsenek túlbonyolított ételek - az átlag izraeli háztartásban előforduló fogások, jó izléssel körítve, sok fotóval és kedvességgel.

Pozitív irígység

Pozitív irígység A falu lakossága muszlim, de a tanulás és a munka éppen úgy vonatkozik a lányokra is, mint a fiúkra.

Dana, aki Jaronnak született

Dana, aki Jaronnak született Dana nem tudta megismételni 1998-as sikerét, amikor a Díva megnyerte a fesztivált.

Neve Tzedek – נווה צדק

Neve Tzedek – נווה צדק Ahogy korábban ígértem, Tel-Aviv városnegyedeinek átalakulásáról további részletekkel traktálom a magyar olvasót... legfőképpen azért, hogy megérhessék, mennyivel gazdaságosabban és hatékonyabban lehet egy-egy városrészt rehabilitálni úgy, hogy a helyi lakosságra és bizonyos folyamatokra odafigyel a városvezetés.

Városprofil-TLV

Városprofil-TLV Még a századik születésnapi ünnepségek előtt Tel-Aviv új stratégiai terv elkészítésébe fogott. A sokéves, alapos munka első fázisa a 2002 végére elkészült Városprofil.A helyzetfelméréstől a jövőképen át a megvalósítási programtervekig rendszerként kezelték a tervezés, a fenntartás és az irányítás problémáit. Megjegyzem, én erről fecsegek már 2004 óta Budapesten, csak kevéssé jut el az illetékes fülekhez - vagyis arról van szó, hogy a város jó működéséhez az üzleti modellt vették alapul, mely szerint nem elegendő valamit megépíteni, hanem a tervezéssel párhuzamosan a fenntartást anyagilag és technikailag is ki kell találni.

Café Bialik

Café Bialik A klasszikus tel-avivi belváros az Allenby az Ibn Gvirol, a Yarkon folyó és a tenger közötti trapéz.

Fasza csajok!

Fasza csajok! A régi, közép-európai zsidó viccek legjobb hagyományait folytató izraeli szatírát összeturmixolták egy amerikai típusú vígjátékkal, amin végig lehet nevetni és még mondanivalója is van.

Homeland

Homeland Néhány évvel ezelőtt stratégiai döntés született az izraeli 2. kereskedelmi csatornánál, amikor a saját gyártású tv-drámákra tették a hangsúlyt, no meg a pénzt.

Angyalok az ösvényen

Angyalok az ösvényen Ők az ösvény angyalai - מלאכי השביל, akik nem csak friss vizet adnak a túrázóknak.

CanVelo tandem

CanVelo tandem Izraeli vakok egy csoportja kerékpárral bejárta Svájcot.

Cottage bojkott

Cottage bojkott Két hete nem volt olyan hírműsor amelyben nem szerepelt volna a cottage-bojkott. Tv-ben, rádióban riporterek sora vonta kérdőre a gyártókat, a forgalmazókat.

Maraton Jeruzsálem

Maraton Jeruzsálem Két nappal korábban pokolgépet robbantottak egy autóbuszmegállóban, de a jeruzsálmiak nem mondták le az első, Nemzetközi Maratonról.

Költségvetés TLV

Költségvetés TLV Tel-Aviv 400 ezer lakosú város, amely ugyan egy 3,5 milliós agglomeráció, a Gush Dan magja, ám gazdálkodása önálló, éppen úgy, mint a többi városé - Ramat Gan, Givataim, Bat Yam, Holon, Azur, Or Yehuda, Kiriat Ono, Efal, Bne Brak, Ramat Hasaron, Herzelia - a belső körben, amelyek gyakorlatilag egybenőttek Tel-Avivval, és egy külső körrel, amely még egy tucat települést jelent. Ezen felül van egy tágabb vonzáskörzet, amely szintén napi, intenzív kapcsolatban van a városfolyam magjával, Tel-Avivval. Az elmúlt év utolsó hetében elfogadott 2011-es költségvetés 3,86 milliárd sekel ( 230 milliárd forint). A költségvetés 88,5%-át a helyi adókból, városi szolgáltatási díjakból finanszírozza a város.

Téli TLV

Téli TLV Múlt pénteken elhatároztam, hogy a következőt egy piaci körképnek szentelem. Ezt még tegnap reggel is így gondoltam, annál is inkább, mert a csütörtöki nagy eső után reggelre kisütött a nap. Ez nem meglepő - ilyen az izraeli tél: esik, esik, esik, aztán a felhőket elfújja a szél, és megint süt a nap. Elindultam a régi, tel-avivi kikötő felé, ahol péntekenként termelői bio-piac van - az ország különböző részeiről hozzák a gazdák a saját termékeiket, amelyek az átlag-piacinál jóval drágábbak, mert, hogy ez öko-bio, meg sikkes is nagyon...A Rabin-téren még nem is volt semmi baj, hétágra sütött a nap, a péntek délelőtti, csendes-családi örömök helye a felújított medence széle. De mire a kikötőbe értem elég sötét felhők gyülekeztek.