galut – soá

Megint ezek a zsidók!

Megint ezek a zsidók! Az 1901 óta adományozott Nobel-díjasok közül 20% a zsidó, vagy "zsidó származású" .

Soá – שואה

Soá - שואה Tíz évvel ezelőtt egy amerikai középiskolában a történelemtanár azt a feladatot adta a gyerekeknek, hogy találjanak veterán amerikai katonákat.

Ecetfa a porondon_3.rész

Ecetfa a porondon_3.rész Én magyar vagyok, amíg le nem zsidóznak. Magyarország a szülőföldem, magyar az anyanyelvem, magyar állampolgár vagyok. Az identitásom azonban kettős.

Ecetfa a porondon_1.rész

Ecetfa a porondon_1.rész Amennyire vissza tudok emlékezni a gyerekkoromra, az nem volt kétséges számomra, hogy mi zsidók vagyunk.Bár ezt a kifejezést csak néhány éve vagyok képes kimondani.

A bénázás csúcsa

A bénázás csúcsa A most zajló Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál - kitűnő lehetőség, amit ilyen rosszul kommunikálni, egetrengető bűn.

Dona Gracia 500 éves

Dona Gracia 500 éves Vasárnap tartottam egy előadást a szefárd (keleti) zsidó nők hősies helytállásáról, de kimaradt egy igazi Heroina: Dona Gracia, vagy ahogy Portugáliában hívták "La Señora", Doña Gracia Mendes Nasi (1510-1569).A cikkben ugyan megemlítettem, a XVI. századi Tivériát, de nem szóltam arról a nőről, aki lehetővé tette azt, hogy az elüldözött spanyol és portugál zsidók menedéket leljenek a városban.

Cionista nők Budapesten

Cionista nők Budapesten Dr. Pécsi-Pollner Katalin az izraeli nyár legmelegebb augusztusi napjaiban járta az országot, hogy beszélhessen azokkal a ma már idős hölgyekkel, akik cionistaként élték túl a Holokausztot Budapesten – 53 interjú készült el íly módon, 80 órányi video, amely fokozatosan elérhető lesz a Holokauszt Emlékközpontban. Egy rövidfilm is készült, amely látható a YouTube-on.

Főhajtás

Főhajtás A Nőegylet régi épülete Pécs belvárosában helyet adhatna, emléket állíthatna a "boldog békeidőkbeli" közösség ÉLETÉNEK: a pécsi zsidóság tevékeny, értékeket teremtő hétköznapjainak.

Felvarrtam a sárga csillagomat

Felvarrtam a sárga csillagomat Felvarrtam hát a sárga csillagomat, nem valami papírból kivágottat tűztem a kabátomra. Vettem sárga posztót, és akkurátusan felvarrtam a mellényemre - tartok tőle, hogy szükségem lesz még rá.

Álságos büszkeség

Álságos büszkeség A büszkeség tirádái helyett, ezek az emberek arra kellene emlékeztessenek, hogy mennyivel lett kevesebb a nemzet, amely kitaszította mega közül tehetséges gyermekeit.

Ecetfa a porondon_2.rész

Ecetfa a porondon_2.rész Amikor elhatároztam, hogy nem másokhoz fogom hasonlítani magam, csupán a tegnapi önmagamhoz, akkor már minden „tükröt”, amit megpróbáltak elém tartani összetörtem.

Soá – יום הזיכרון

Soá - יום הזיכרון A Holokausztra való megemlékezés Izraelben a zsidó naptár szerint, nyolc nappal a Függetlenség ünnepe előtt van.

Menetelünk…

Menetelünk... Az 1920-as Numerus Clausus után a zsidótörvényeken át, ez volt az a pont, amikor a magyar társadalom többségi támogatással, hivatalosan kitaszította a zsidó származású állampolgárait.

Az Üvegházon innen és túl

Az Üvegházon innen és túl Miért éppen a nőkre fókuszál a kutatásunk? Ezt szinte minden interjúalanyunk megkérdezte tőlünk Izraelben : a férfiak azért, mert megszokták, hogy a nagy, történelmi-társadalmi összefüggésekről és tanulságokról őket kérdezik meg elsősorban. A nők pedig – ugyanezért: mit tudnának ők még hozzáfűzni mindazokhoz a legandás történetekhez , amit már ismerünk jól David Gur, Elie Netzer vagy más, hajdani ellenállók és történészek tollából.

Női hang

Női hang Korunk feminizmusa az egyenlőség helyett éppen a másságot hangsúlyozza.Nincs ebben semmi ellentmondás, hiszen kezdetben a nemi alapon történő különböző megítélés igazságtalansága ellen kellett felvenni a harcot, az egyenlő jogokért való küzdelemben, de ahogy a jogi helyzet javult, a súlypont eltolódott: már nem akarunk férfias viselkedésű nőkké válni csak azért, hogy elfogadjanak mindet, hanem szeretnénk olyanok lenni, amilyenek valójában vagyunk - így sem érünk kevesebbet mint a férfiak, sőt, éppen így hozhatjuk ki magunkból az igazi értékeket.