Minden-heti vérengzés

Miközben elcsendesültek az egyiptomi “forradalmi” változásokról szóló hiradások, és nincs “áttörő” eredménye a nyugati támogatással folytatott Kadhafi-ellenes harcoknak, a minden pénteki szíriai vérengzésről hónapok óta csak pár soros hírek jelennek meg a magyar sajtóban.

Egyetlen kivételt az jelentett, amikor május 15-én a Golán fennsíkon palesztin “nakba”-tüntetők tömegesen átlépték a határt.

A NOL cikke filológiai elemzés tárgya lehetne – hogy lehet a szóhasználattal véleményt nyilvánítani, befolyásolni, sőt, a tényeket is meghazudtolni. Csak egyetlen példa erre: “Szíria 470 ezer palesztin menekültnek ad otthont…” – hát, éppen ez az, hogy otthont nem ad, hanem nyomorúságos menekülttáborokban tartja őket 1948 óta, hogy bármikor bevethesse őket, ha érdekében áll. Most, hogy a belső problémáiról szeretné elterelni a figyelmet, arra bíztatták őket, hogy rohamozzák meg az izraeli határt.

Az izraeli katonák valóban nem kezdtek azonnal lőni – a tűznyitási szabályok meglehetősen szigorúak az IDF-ben, ez a katonai etika nem enged fegyvertelen emberekre vaktában lövöldözni. Maga a határ átlépése nem jelentett a katonákra nézve fizikai veszélyt. Az, hogy ezt egyesek úgy értelmezték, hogy “szabad betörni”, később súlyosabb következményekkel járt.

Az Aszad-rezsim sikeresnek ítélte az akciót, ezért ismételni akart: “naksza” – hatnapos háború elvesztésének évfordulója, mondták. Ez már sokkal kevésbé volt látványos, és a sérültek, halottak hozzátartozói is megértették, hogy eszközként használták őket.

A szíriai rezsim március óta mintegy 1200 saját polgárát ölte meg, többezer a sebesültek száma. 4000 menekült talált menedéket Törökországban, és minden éjszaka újabbak csatlakoznak hozzájuk.

 

Comments Closed

Hozzászólások (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ema szerint:

  Az igazsághoz tartozik, hogy mire befejeztem a cikket, megjelent a NOL-on egy cikk a szíriai helyzetről:
  http://nol.hu/kulfold/tankokkal_indul_asszad_a_sziriai_felkelok_ellen

 2. josef weiss szerint:

  Több mint ezer civilt öltek mâr meg a sziriai katonâk,de a sajtó
  nem hâborodik fel,de mikor többszâz talân ezer fanatikus muzulmân be akart törni Izraelba és a gâz bombâk stb. ellenére tovâbbra is eröszakosan akartak betörni nem békés szândékokal az izraeli véd erö
  tûzet nyitott volt vagy tizenöt halott és igy ugy az arab tömeg mint az az izraeli civilek és katonâk megmenekûltek egy vérengzéstöl