Most vagy soha – 1000 palesztini szabadul izraeli börtönökből cserébe  Gilád Salit, izraeli tizedesért, akit 2006 június 25-én rabolt el a Hamasz, palesztin  terrorszervezet.

Most vagy soha, mert az arab tavasz vérgőzös őszbe fordult és semmi jót nem ígér.

Most vagy soha, mert igaz ugyan, hogy 1000 bűnözőt, köztük 450 gyilkost szabadon engedni keserves döntés, de holnap, talán semmilyen döntés nem születhet, és a katona, aki 1934 napja (több, mint öt éve) van ismeretlen helyen, a nemzetközi jogokat semmibe vevő terrorszervezet fogságában, egy közülünk, kötelességünk hazahozni.

Pidjon svuim ( פדיון שבויים ) olyan micvá,  amit évezredek óta a zsidó közösségek minden körülmények között megőriztek. Ha ellentámadással ki lehet szabadítani a zsidó foglyot, akkor azt kell tenni, ha fizetni kell érte, akkor azt, ha gyilkosokat kell szabadon engedni, akkor azt.

Igaz, nehéz azoknak az embereknek megmagyarázni, akik családtagjaikat veszítették el egy-egy támadásban, hogy a gyilkosok most szabadon távoznak, de a szeretteik nem támadnak fel attól, hogy ha a terroristák továbbra is az izraeli adófizetők pénzén élnek, viszont egy izraeli katona megmenekülhet.

Jogos félelem, hogy azok, akik most szabadulnak, amint tehetik, újabb terrorcselekmények részesei lesznek. Valójában a palesztin terror ellen állandó küzdelmet folytat az izraeli terrorelhárítás, függetlenül attól, hogy éppen hányan állnak készenlétben az ellenség soraiban. A béke reménye is rég szertefoszlott – a palesztinok nem békét akarnak, hanem zsidótlanított Közel-Keletet, arra pedig várhatnak.

Az ilyen „cserék” újabb emberrablásokhoz vezetnek – mondják sokan Izraelben, és ezt a Hamasz vezetők megerősítik – jó „üzlet” egy izraelit elrabolni, hiszen a zsidóktól most ezer palesztinit kapnak cserébe. Cinikusan mondhatnám, hogy ez az érték-arány. A zsidó kultúrában az emberi élet a legfőbb érték, és nem szeretnék olyan kultúrában élni, ahol csak ezredennyit ér…

 

Comments Closed