vezot habracha –  וְזֹאת הַבְּרָכָה  – és ez az áldás…

(Mózes 5. könyve 33. fejezet  1. bekezdés – 34.fejezet  végéig)

Mózes áldással búcsúzik népétől. A törzsektől, amelyek Jákov gyermekei nevét viselik, azok utódai.

Együtt vannak Izrael törzsei – az elmúlás és az újrakezdés tanui. Mózes halála napja ez, és a harminc napos gyász után a honfoglalási hadjárat kezdete.

Mózes felmegy a hegyre, ahonnan belátja a földet, amelyet a Mindenható Ábrahám, Izsák és Jákov utódainak ígért  – זֹאת הָאָרֶץ אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתִּי לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיַעֲקֹב לֵאמֹר לְזַרְעֲךָ אֶתְּנֶנָּה  – , és Mózes meghal. “És nem támadott többé Izráelben olyan próféta, mint Mózes…

Mózes öt könyve, a Tóra ezzel véget ér, azonban a vele foglalkozó vallási-filozófia irodalom még csak kezdődik.

Az amichay.hu online magazin azonban továbbra sem vallási szemszögből vizsgálja a Tórát.  Jövő héten újra kezdjük olvasni, az elejétől, mert ebben is, a vég és a kezdet szinte összeér, de a hetiszakasz-elemzésnek egy kicsit más formát adunk most, hogy egy éven át már foglalkoztunk vele, hétről-hétre.

A könnyebb követés érdekében, minden hetiszakasz-kezdetét belinkelem mind magyarul, mind héberül, valamint a tavalyi értelmezés linkjét. A cikk végén pedig további forrásokat is megadok, amelyek lehetővé teszik, hogy az olvasók másfajta megközelítéssel is találkozzanak.

Érdekes, hogy az elmúlt év során, bár megvolt a kommentelés lehetősége, sokan e-mailben fordultak hozzám elismeréssel a hetiszakasz-elemzések kapcsán. Talán, mert olyan nagyfokú az ismerethiány ezen a téren, hogy a legtöbben még nyiltan megnyilatkozni is félnek.

Éppen ezért amikor eldöntöttem, hogy az új évben még nagyobb erőfeszítést teszek, még komolyabban veszem a hetiszakasz-elemzéseket,  hogy még több ember figyelmét hívjam fel az emberi alkotás eme csodálatos művére, úgy gondoltam, hogy méltó illusztrációt kell találjak hozzá. Pesten ismertem meg Kapitány Sára  gyönyörű munkáit, és azonnal ő jutott az eszembe.  Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy elvállalta ezt a munkát. Tehát a jövő héttől minden parasa kezdőképe egy hozzá tervezet, egyedi,   Kapitány Sára  műalkotás lesz.

Az elemzések továbbra is  szekuláris  szemszögből vizsgálják, hogy mit tanulhatunk az ősi szövegből – megértéséhez nem kell semmilyen előtanulmány és nem függ vallási hovatartozástól. Sőt, kifejezetten azoknak a figyelmét szeretném felhívni a Tórában lévő tudásra, akik neveltetésük okán eddig csak nagyon keveset tudtak róla, vagy azért, mert ez olyan “zsidós dolog” idegenkedek tőle. Miután már több éves tapasztalatom van a Tóra-olvasásban, mindenkinek csak javasolni tudom, hogy szánjon rá néhány órát szombaton este –  jót tesz! Más perspektívából látjuk a hétköznapi életünket, a problémáinkat, felismerhetjük a nagyobb összefüggéseket, nyugodtabban pihenünk a hétvégén, és nagyobb energiával vethetjük bele magunkat a tennivalóinkba a következő hét elején. Sok-sok nemzeték tudása halmozódik fel a Tórában, és igaz, hogy főként zsidókról szól, de a lényeg az általános emberi, ami mindenkire vonatkozik. És igen, végső soron, magunkat és a zsidóságot is jobban megérthetjük a Tórából – zavaros világunkban ez cseppet sem ártalmas.

 

Comments Closed