Abu Mazen magyarázkodik, a „túlzott engedmények” miatt, amelyeket állítólag tettek, az előző izraeli kormánnyal folytatott béketárgyalások során.

Az al-Dzsazira sarokba szorította a Palesztin Autonómia elnökét, a Hamasz tüntetésekre buzdít az egy ideje békés Juda és Somron területeken.

Az iszlámisták összehangolt támadásba lendültek: Libanonban a hezballa-miniszterek lemondásával szétrobbantották a Hariri vezette kormányt, Tunéziában a diktátor elkergetését iszlámista fordulattá igyekeznek alakítani, és elindult egy tiltakozási hullám Egyiptomban is.  Jó sok zaj, amely elterelheti megint a figyelmet arról, ami Iránban készül.

Persze, az sem érdektelen, hogy az Abbas-féle vezetés hazafiatlanságát bizonygassa a Hamasz, amely munka és kenyér helyett is csak nacionalista maszlagot tud nyújtani a gázai lakosságnak.

Bár az Olmert-kormánnyal folytatott tárgyalások, bármilyen engedményeket is tett a két fél,  nem vezettek semmilyen megállapodáshoz, a botrány a körül forog, hogy a palesztínok egyáltalán engedményeket tettek az izraelieknek! Micsoda abszurd!

Az, hogy az izraeliek esetleg lemondtak volna a Szentély hegyének ellenörzéséről – mert kedves magyar újságírók, az a hegy, amelyen az Al Aksza mecset van ma, az a két zsidó Szentélynek a hegye (az elsőt a babiloniak, a másodikat a rómaiak rombolták le,  egyetlen alapfala maradt – ez az úgynevezett Nyugati fal, amit magyarul Siratófalnak szokás nevezni, és  az Al Aksza csaknem 600 évvel azután épült ide, hogy Titusz császár lerombolta a második Szentélyt) –  vagy az, hogy tíz év alatt 1 millió palesztin menekült betelepülését fogadták volna el, nem beszélve a területcserékről – az semmi!

Viszont, az kétségtelenül árulkodó a Hamasz képviselte, palesztin álláspontról, hogy felháborítja őket annak a lehetősége is, hogy a palesztínok bármiről is lemondanak! Mégis, hogyan képzelik el a békét? Úgy, hogy minden zsidó települést megint lerombolnak, mint a  gázai kivonulás után? Hogy az izraeliek megelégszenek a palesztínok részéről sosem betartott ígéretekkel, a megalakuló Palesztin államot zsidótlanítják, ellenben Izraelbe beköltözhet 5-6 millió, magát palesztinnak valló muszlim menekült?

Nos, ha így gondolják, akkor csak álmodjanak tovább erről a palesztin államról, mert ennek a halvány reménye sincs meg a valóságban.

Aki látta a keddi,  izraeli napilapok címoldalán az állítólagos területcsere – térképeket, nem hessegethette el Lieberman szellemét. Hiszen ő az az „elvetemült” izraeli politikus, aki 2002 óta hangoztatja, hogy tartós békét úgy lehet elérni, ha kiigazítják a határokat – az 1968-ban elfogalalt területeken épült zsidó települések helyett a Palesztin Autonómiához csatolnának egy sor, ma Izrael területén levő arab települést. Mellesleg, ez volt Ariel Saron terve is, amikor a „területeken” kijelölték a zsidó települések helyét – alapvetően egy jobban funkcionáló határvonalat jelöltek ki velük, a korábbi, teljesen esetleges tűzszüneti vonal helyett.

Comments Closed