Az egyiptomi zavargások idején Muhamad El Baradei úgy lépett fel, mint lehetséges, ellenzéki vezető, aki felválthatná Mubarak elnökségét.

Neve ismert, szerte a világon, hiszen 15 éven át az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója volt, és 2005-ben ezért még Nobel-békedíjat is kapott, miközben Irán nyugodtan fejlesztette a maga atomenergia-potenciálját.

A most 69 éves egyiptomi politikus nem éppen a nyomorgó tömegek közül emelkedett ki, hiszen már édesapja is neves ügyvéd volt, aki gondoskodott arról, hogy fia ne csak a kairói egyetemen, hanem New Yorkban is szerezzen jogi diplomát.

Gyakorlatilag 1964 óta él Egyiptomon kívül, először diplomáciai szolgálatban volt New Yorkban és Genfben, majd 1980-tól az ENSZ-ben dolgozott.Még a zavargások előtt kinyilvánította szándékát, hogy az őszi elnökválastásokon jelölteti magát.

Konfliktus-kerülő személyiség volt világ életében, és mint ilyen, talán jó elnöke lehetne egy békés Egyiptomnak.  Élete javát demokratikus államokban töltötte, és  diplomáciai tevékenysége során megismerhette az arab világ vezetőit is. Viszont, aligha lehet egy forrongó, éhező tömeg szellemi vezetője. Ha  Omer Szulimán, a nemrég kinevezett alelnök, tárgyalásai az ellenzéki csoportokkal, lecsendesíti a tömeget, és sikerül konszolidált körülmények között megtartani a választásokat, akkor El-Baradei esélyei valamelyest növekszenek, de ma nem sorakoznak fel mögötte támogató tömegek.

Comments Closed