A Sar-El program címere

A Sar-El program címere

Ezt a három hetet mindenképpen meg akartam írni, kezdettől. Ám akkor még fogalmam sem volt, hogy milyen három hét elé nézek.

A programról hayal írt másfél évvel ezelőtt, néhány hónapja pedig elhatároztam, hogy ha már nem lehettem rendes katona az izraeli hadseregben  úgy, mint a lányom és a fiam, akkor önkéntesként kipróbálom egyszer.

Tavaly 4011 külföldi önkéntes  teljesített szolgálatot az IDF-ben, köztük 95-en Magyarországról.

Az idei statisztikában benne lesz az a huszonkettő, aki október 21 és november 7-e között dolgozott a Crifin bázis egyik raktárában : Sáj Mizrahi raktárparancsnok legnagyobb megelégedésére de a két csoportvezető katonalány, Dási és Ádvá bánatára. Utóbbi sírva búcsúzott a csoporttól – „valamit nagyon elszúrtunk”.

Most tehát azért kell írnom erről a három hétről, hogy mások ne szúrják el.

„Pamella (az önkéntes szolgálat izraeli szervezője) nem szereti a magyarokat” – mondták a budapesti eligazításon, de arról, hogy mi lehet ennek az oka, csak pletykák keringtek. Semmi bizonyosság, amely felkészíthette volna a csapat újdonsült tagjait a seregbeli elvárásokra. Annak ellenére, hogy a társaság egy része sokszorosan visszatérő önkéntes volt, akik „jó bulinak” tartották a munkát Izraelben.

az uniformis vállfánAzt tudtuk, hogy távol leszünk a harcoló alakulatoktól, valamelyik logisztikai bázison segítünk.

A tekintetben,  hogy mennyire kell komolyan venni a „katonásdit” – meglehetős bizonytalanságban maradt a társaság. „Majd utólag megtudjuk, hogy melyik bázison leszünk” – jópofiztak a veteránok.

Utólag tényleg okosabbak lettünk, és a történteket, miután néhányan a csoportból kielemeztük, most részletesen, egy sorozatban megosztom az érdeklődőkkel – bízom benne, hogy tanulságos lesz.

Nem csak azért kell ezt megtennem, hogy a következő magyar csoportok ne öregbítsék a magyarok hírhedtségét, hanem mert ez a három hét, bizonyos értelemben rávilágít az emberi kapcsolatokban leledző problémákra, amelyek az izraeli hadseregtől függetlenül is léteznek, Magyarországon. Az IDF meglesz magyar önkéntesek nélkül is, de a mi emberi problémáinkat csak mi oldhatjuk meg, mégpedig ahhoz előbb fel kell ismerni, hogy vannak…

A következő rész: Kosz, kvártély

Comments Closed