Arik, a "szép izraeli"

Arik, a „szép izraeli”

Tegnap, Hanuka első napján, Tel-Avivban nem csak a fény ünnepe alkalmából gyújtottak gyertyát, hanem a nemzeti legendának számító Arik Einstein emlékére – délután temették el, a kedden, tragikus hirtelenséggel elhunyt énekest.

Az 1939-ben, Tel-Avivban született Arik, nem csupán dalszerző, énekes, színész volt megannyi izraeli számára, hanem személyisége mindazt a jót is szimbolizálta, amit magukról  feltétezni szeretnének…

Apja, Yakov Einstein, aki húsz évesen (1929-ben) Lengyelországból vándorolt Palesztinába, előbb útépítő munkás, majd később színész lett. Korán, 61 éves korában halt meg. Arik egyetlen fia, az apa halála idején már sikeres énekes.

Az első filmszerepe 1964-ben, a magyar származású Efráim Kishon filmjében a Szalach Sabati-ban. Kultikus filmje a Kukucskálók, 1972-ben készült, azóta a tel-avivi tengerpartnak azt a szakaszát így is hívják

1973 elején készített egy albumot, amelyen főként régi, az ország függetlensége előtti időkből származó dalok voltam, az újak pedig tükrözték azt az életérzést, amely akkor már sokakat megszállt: a nosztalgiát a hatnapos háború előtti „kis Izrael” iránt. A lemez címe is ezt sugallta: „A régi-jó Erecz Izrael” Az első albumot még négy másik követte, hasonló tematikával, az utolsó 1984-ban jelent meg.

Einstein dalai, az egész pályafutása során, híven tükrözték a példamutató izraeli értékrendjét. A reklámoktól mentes, szerény életvitelt, a következetes munkát, az egészséges önbecsülést, miközben tiszteletben tartunk másokat.

Áldott legyen az emléke!

Comments Closed