Honnan ez a gonoszság? – kérdezi az ügyvéd (férfi), amikor az újságíró (nő) kifejti, hogy miért kell nagyonis börtönbe küldeni a volt izraeli elnököt, Moshe Kacavot.

Az ügyvéd (férfi) költői hasonlatokkal érzékelteti („becsületét sárba tiporták, vasszögekkel tépték a húsát”- mármint az újságírók, akik leírták miként használta ki pozicióját arra, hogy beosztott nőket molesztáljon, erőszakoljon meg), hogy „szegény” bukott elnök  mi mindenen ment keresztül az elmúlt években, mióta a botrány kipattant.  Mégiscsak az állam elnöke volt – mondja a megbocsátás lágy hangján.

Ez persze olaj a tűzre – az újságíró (nő) lecsap:  Éppen ezért még inkább fontos, hogy megbüntessék! Hiszen a törvény előtt mindenki egyenlő! Egy demokratikus állam bírósága nem tehet különbséget  az állam elnöke és Ploni Almoni között ugyanolyan bűn esetén, csak azért, mert az egyiknek drága ügyvédek sora védi a bőrét, a másiknak meg nem tellik ilyesmire!

A vita az izraeli közszolgálati televizióban hangzott el, abból az alkalomból, hogy nyilvánosságra került: március 8-án, a nemzetközi nőnapon lesz az ítélethirdetés. Az ügyészség példamutató  börtönbüntetést kért, amely egyértelmű üzenetként értelmezhető – senkit nem ment fel a rangja, magas poziciója a megérdemelt büntetés alól!

Éppen azért, mert a társadalomban még mindig létezik az a férfias elfogultság, amellyel a nők elleni bűntetteket hajlamosak megbocsájtani, és a „férfi becsület”, az elnök „becsülete” oly kegyes valami, aminek a „sárba tiprása” (vagyis az igazság nyilvánosságra hozatala) olyan nagy veszteség, hogy az már maga a büntetés…

Nem, a büntetés, ilyen esetekben a börtön – ahol a legnagyobb megvetés éppen a nőkkel erőszakoskodókat éri. Joggal.

Comments Closed