Miért megyünk Izraelbe?

Bár egyre érdekesebb az építészet, mégsem azért, hogy megcsodáljuk az építészeti emlékeket.

A lenyűgöző természeti csodák sem jellemzik ezt az országot…

Persze, ott vannak a tengerek, a Földközi a Vörös és a Holt is, és a sivatagi táj is lehet érdekes, de annyira azért nem, hogy emberek néhány napos ottlét után úgy érezzék – ide vissza kell jönni!

Mégpedig az eddigi utitársaim ezzel a lelkesedéssel beszélnek róla – aminek persze én nagyon örülök.

Izrael közel sem az a turisztikai tökéletesség, ami a divatos célpontokat jellemzi.

Zűrös ország, sok problémával, ámde a fejlődésben lévők megmosolyogtató bájával…

Más kultúra, de nem túlságosan idegen a magyarokétól.

Nem Európa, de kevésbé egzotikus, mint a Közel-Kelet más országai.

Sokan csak a rossz hírekből ismerik, ezért tartanak attól, hogy ellátogassanak és a saját szemükkel bizonyosodjanak meg a valóságról. A „bátrakra”, akik mégis megteszik, környezetük értetlenkedve néz:

Miért pont oda utaztál?

Különösen most, hogy az iráni rakéták és a gázai csőcselék egyszerre fenyegette Izraelt, sokan kételkedtek abban, hogy érdemes oda utazni.

Ám azok, akik már eltöltöttek néhány napot Tel-Avivban, megtapasztalhatták, hogy az élet erősebb a terrornál, különösen ha felkészülten védekeznek ellene.

Szélesebb kontextusba került mindaz, amit eddig Izraelről tudtak, és sikerült néhány tévképzetet kisöpörni a tudatukból.

A legutóbbi mini-csoport egyik tagja turisztikai szakember, az ő elismerése csak megerősített abban, hogy egyre több magyar embernek segítsek megismerni az országot. Bár, amikor mondta, tiltakoztam a küldetés szó ellen, de utóbb nem is tartom annyira túlzónak, hiszen ez a weblap, az amichay.hu is azért született évekkel ezelőtt, hogy közelebb hozzam az emberekhez az országot, amit Magyarországon oly kevéssé ismernek, és a katasztrofális tömegtájékoztatás miatt legtöbben félreismernek.

Az írott szónál hatásosabb a személyes élmény, ezért is örülök a jelentkezéseknek. Aztán, aki már volt velem Izraelben, az elolvassa a cikkeimet is, másként látja a helyzetet és talán másként is fogja fel a saját életét… mert ez az, amire leginkább inspirál egy izraeli utazás: mi mindenre képes az emberi akarat, a tettrekészség, a kitartó küzdelem.

Ez az az izraeli életérzés, ami annyira vonzó!

Egy ország, ahol az emberek a fizikai fenyegetettség árnyékában is képesek boldogan élni, alkotni, gyerekeket nevelni, örülni a napnak vagy ha esik az eső, élvezni amit a földi élet adhat nekünk!

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Comments Closed