A július 14-én kezdődött a tel-avivi demokrácia-fesztivál, és ha teljesen nem is ért véget , egyfajta lezárása volt ennek az időszaknak a szeptember 3-i, szombat esti tüntetés.

Itt nem gyújtottak fel autókat, és a rendőröknek, akik az eseményt biztosították azt mondták a tiltakozás szervezői: „Biztos Úr, Te is többet érdemelsz!”

Az „új izraeliek” egyszerű üzeneteket fogalmaztak meg, olyanokat, amelyekkel szinte mindenki azonosulni tud ebben az országban. Ez pedig már önmagában is nagy csoda (két zsidó – három vélemény).

Feminista lelkem repes, ha arra gondolok, hogy ezt a tiltakozási hullámot nem csak nők kezdték el, hanem mind a mai napig, nagyrészt nők is vezetik.

Nem történt meg az, ami a magyar ellenzék és a rendszerváltás határán, hogy a nők melóztak, a hatalmat pedig férfiak ragadták meg.

Itt, annak ellenére, hogy a mozgalom kiterjedt az egész országra, egyre többen csatlakoztak hozzá, egyre elfogadottabbá vált széles társadalmi körökben, ugyanaz a Dafni  vezeti, aki elkezdte.

A 2-es kereskedelmi csatorna péntek esti hírműsorában  egy riport a tüntetés előkészületeiről, a másfél hónapos tiltakozási akciót szervező stáb munkájáról szólt. Ebben nyoma sem volt a fasori rumlinak – szervezett társaság, hatékony kommunikációs eszközökkel, egy-egy területen kiemelkedő képességű szakemberekkel.

העם דורש צדק חברתי

Erősségük, hogy valós, és mindenki által jól érzékelhető problémából indultak ki – a lakhatási, a megélhetési költségek magas volta -, arra építettek könnyen megjegyezhető, skandálható jelszavakat, amelyekkel nem lehet nem egyetérteni – háám dores cedek hevratia nép társadalmi igazságosságot követel -, ugyanakkor,  óvatosan elkerülték a konkrét megoldásokat.

A rendszer nem jól működik” – mondják.

A középosztály, amely tömegénél fogva a legnagyobb adófizető, tanult és dolgozik, mégsem jut egyről a kettőre, mert a megélhetési költségek magasak, nem tudnak félretenni a jövedelmünkből, nem tudnak lakást venni, vagy legalábbis nem ott, ahol szeretnének, mert mindazok a kedveményes hitelek, amelyek húsz évvel korábban segítették a családalapítást, hiányoznak a rendszerből.

Az izraeli gazdaság „pörög”, alacsony a munkanélküliség és kedvező a növekedés, az ország  hitelképességét „A plusz„-ra módosították az eddig „A” minősítésről.

Igaz, hogy Tel-Avivban és másutt is folyamatosan építkeznek, a közterületek javulnak, a kávéházak tömve, a régi, lepukkant negyedek fergeteges gyorsasággal újulnak meg, de ez  nem elég – az izraeli értelmiségiek jobban akarnak élni !

Azért vagyunk itt, mert itt akarunk élni, nem azért mert nincs más hely számunkra a Földön !

Az ország megalakulásának indoka, anno, az antiszemitizmus  volt, amely  Európában már  Herzl  Tivadar korában olyan mértéket öltött, hogy az előrelátó józanokat arra késztette – megteremtsék a visszatérést a zsidók ősi hazájába.

A cionista mozgalom száz éve sikeres országot teremtett. Ám az „új izraeli” nemzedék már nem azért akar Izraelben élni, mert zsidóként nincs más hely számára a Földön, hanem mert ez az ország a sajátja, és itt akar boldogulni.

Igen, hajlandó harcolni az ellenséggel, ezért a darab földért, ha szükséges, de a középszerűséggel is hajlandó megütközni, ami  a politikai elitet jellemzi, akik hatalmuk megőrzése érdekében a szupergazdagoknak kedveznek, és elfelejtik azokat a szociális vívmányokat, amelyek ezt az országot létezése első negyven évében jellemezték. Ezt az országot nem az oligarchák építették fel, hanem azok a tömegek, akiknek a gyerekei, unokái most tiltakoznak.

httpv://www.youtube.com/watch?v=YFPdsIATJME&feature=related

Ez nem éhséglázadás, ezt a „forradalmat” nem a nincstelen tömeg spontán megmozdulásai jellemzik, hanem a tudatosság: ami nem jól működik, azt meg kell változtatni ! Az izraeli társadalom legerősebb mozgatója az eféle tudatosság – nem  érzed jól Magad a bőrödben? Akkor mozdulj meg és cselekedj!

A Lady Globes minden évben kiválasztja azt az 50 nőt, aki az adott évben a legnagyobb hatással volt az izraeli társadalomra. Nem a leggazdagabbakat, hanem azokat, akik tevékenysége erősen befolyásolja az életet Izraelben.

Dafni Leif lett idén (5771. zsidó év – 2011) az első helyezett. A fotózásra nem ment egyedül – vele voltak azok a lányok, akik a tiltakozás egyes helyszíneit szervezték. Tisztában van azzal, hogy ez a történet az összefogásról szól, és nem hajlandó kiválni abból a mozgalomból, amit együtt hoztak össze. Pedig most csábító ajánlatokkal árasztották el – a saját lakásgondját már meg tudná oldani ezekből… de éppen itt kezdődik az a vizsga, amelyen oly sok politikus elhasal: pénzzel, pozícióval megvásárolható, vagy kitart az elveinél és felvállalja a középosztály képviseletét.

httpv://www.youtube.com/watch?v=X1iN6GzyWMQ&NR=1

A nagy szombati demonstráció után a többség kiköltözött a sátrakból. Akik maradtak, azoknak valóban nincs hol lakniuk, és ez a demokrácia-fesztivál átmenetileg  a valahová tartozás élményét adta. Nem akartak lemondani róla. A tel-avivi polgármester, aki nehezen viseli el a rumlit, évek óta  a város rendbetételén dolgozik, ekkor veszítette el a türelmét. Végső soron, neki a saját adófizető polgárai védelmében kell cselekednie.

httpv://www.youtube.com/watch?v=96JP_rLyQqk

Időközben a miniszterelnök által kinevezett bizottság, amely a tiltakozók követeléseit figyelembe véve, koherens javaslattal kellett előálljon, elkészült a jelentésével.  Négy területet érint:

1. A lakáshelyzet javításával kapcsolatban lakásbérleti támogatás a havi 15 ezer sekel (900 ezer forint) alatti jövedelmű családoknak, és büntetőadó az üresen tartott lakásokért és az építési vállalkozókkal szemben, akik spekulációs megfontolásból nem építenek a telekre, amire már van építési engedély.

2. Mivel a költségvetési keretet Natanjahu nem hajlandó túllépni, a támogatás fedezeteként a tőzsdei haszonra kivetett 25%-os adó, és a havi 80 ezer sekelen (4 millió 800  ezer forint) felüli fizetések magasabb jövedelemadója szolgálna.

3. Hároméves kortól ingyenes közoktatás, napköziotthonos formában, adókedvezmény a gyerekeket nevelőknek. A bölcsödék árának ellenörzése.

4. Mindennek a fedezete a hadi kiadások drasztikus csökkentése 1-3 milliárd sekellel.

Más kérdés, hogy az „arab tavasz” okozta egyre feszültebb nemzetközi helyzetben, megteheti-e Izrael, hogy drasztikusan csökkenti a biztonsági kiadásait.

httpv://www.youtube.com/watch?v=K38_Hfxl-KY&feature=related

A tüntetés és a Lady Globes képei a globes.co.il  tudósításának mellékletei.  

Comments Closed