Dr. Pécsi-Pollner Katalin az izraeli nyár legmelegebb augusztusi napjaiban járta az országot, hogy beszélhessen azokkal a ma már idős hölgyekkel, akik cionistaként élték túl a Holokausztot Budapesten – 53 interjú készült el íly módon, 80 órányi video, amely fokozatosan elérhető lesz a Holokauszt Emlékközpontban.

Egy rövidfilm is készült, amely látható a YouTube-on.

Az 1944/45-ös időszakban számos cionista csoport fejtett ki aktív tevékenységet Budapesten zsidó sorstársaik üldözése és nemzetiszocialista megsemmisítő táborokba történő deportálása ellen.

Tagjaik túlnyomórészt fiatalok voltak, akik vezetők nélkül, magukra maradva, zsidó nők és férfiak ezreit mentették meg hamisított svájci menlevelekkel a Vadász utca 29. szám alatt található úgynevezett „Üvegházban”.

Ezen kívül számos szülő nélkül maradt zsidó kisgyerekre vigyáztak az úgynevezett „gyerekházakban”. Ezeknek a fiataloknak ily módon sikerült megkönnyíteniük a gyerekek életét és sokukat megmenteni.

A felszabadulás után többségük Izraelbe vándorolt ki.”

Dr Pécsi-Pollner Katalin nem csak a Soá alatti hősiességük iránt érdeklődött, hanem az izraeli életükről is,  így abba is bepillanthatunk, hogy miként valósították meg cionista álmaikat.

A november 23-i ünnepélyes bemutató után, december 12-én 16:00-kor a Bálint Házban lehet részt venni a kutató vetített-képes előadásán, amely az Eszterház rendezvényei keretében.

Megjegyzés: Kozma Lajos építész 1934-ben tervezte meg az Üvegházat

Comments Closed