Gázából napok óta rakétákkal lövik a dél-izraeli településeket. Tegnapelőtt 12, tegnap 6, ma 11 rakéta landolt. Már nem csak az övezethez közeli,  kisebb települések élnek napi 24 órás készültségben, hanem Askelon, Beer-Sheva lakosai is hozzá kell szokjanak a légiriadókhoz – egy percük van, hogy védett helyre meneküljenek, a becsapódásig. Mivel Izraelben 1991 óta  (az első iraki háború idején Izrael hat héten keresztül kapta a rakétákat, annak ellenére, hogy a Szadam elleni támadásban nem vett részt) minden lakáshoz építenek egy csupa-beton szobát, így a gázai támadások, szerencsére, kevés   emberi áldozatot követelnek. Már,  ha az állandó feszültséget nem számitjuk annak.

Tegnap Jeruzsálemben egy pokolgép robbant. A „királyi” magyar rádió ezt a következőképpen tálalta: „Csak egy ember halt meg a tegnapi jeruzsálemi merényletben” – talán, mert egy ember élete mit számít egy magyar hírszerkesztőnek, vagy mert az illető egy 59 éves zsidó nő volt, aki éppen buszra akart szállni, és nem egy kődobáló palesztin gyerek… A hír  most is az, hogy milyen reakciója van Izrael részéről a támadásoknak – erről papol hosszasan a jeruzsálemi tudósító, aki propalesztin szózataival beleillik az itt elfogadott képbe – amit a gázai, vagy más arab terroristák csinálnak Izraelben, az rendben van, az jogos, de ha a zsidó állam katonái ellentámadásba lendülnek, hiszen az ő feladatuk az ország lakosságának védelme – nem a palesztin lakosságé, hanem az izraeli állampolgároké – az elítélendő.

A terror nem csak Izrael problémája, nem is csak közel-keleti jelenség. Egyre többször jelenik majd meg váratlanul, olyan békés városokban is, mint Stockholm, és nem kívánom, de lehet Budapesten is. A terror célja a gyilkolás és azon keresztül a félelemkeltés. Minél inkább engedményeket teszünk,  annál nagyobbá nő. 2005-ben Izrael kivonult a gázai övezetből, a béke érdekében. Rakétákat kapott jutalmául.  Amikor a helyzet már tarthatatlanná vált a dél-izraeli városokban, elindult az Öntött ólom hadművelet.

Óriási európai hisztéria kísérte a „túlzott erőfölény” miatt, a civil palesztin  lakosság sérelmére elkövetett izraeli támadások miatt.

De kérdezem én, ha Pozsonyból lőnék a határon innen lévő településeket, és ott lakóépületekbe vennék be magukat a terroristák, nőket és gyerekeket használnának élő pajzsként, akkor a magyaroknak ölbe tett kézzel kellene nézniük a pusztítást, mert ha visszalőnek, akkor esetleg eltalálnak egy szlovák nőt, vagy gyereket? És hány évig kellene eltűrni az ilyen helyzetet? Vagy Magyarország kitelepítené a határközeli falvak lakosságát, hogy ne legyenek kitéve a szlovák terroristák támadásanak? Alig hiszem.

A jeruzsálemi robbantásos merényletben most „csak” egy korombeli nő halt meg, három súlyos sebesültet kezelnek a kórházban, a többi, tucatnyi, könnyebben sérült. Tíz nappal ezelőtt kiírtottak egy családot, közben békés emberek tízezreit tartják félelemben a rakétatámadásokkal . Gázában, állítólag nincs mit enni, ezért kellett nagy direl-durral segélyszállítmányokat küldeni, csakhogy iráni fegyvereket találtak  a legutóbbi hajón – miről is van szó? Ki akadályozza a békét? Ki teszi lehetetlenné azt, hogy a gázai övezetben kialakuljon a normális élet?  Európában ideje lenne már elgondolkodni ezen, és kicserélni a lejárt lemezt az agresszor Izraelről és az ártatlan, szenvedő palesztin népről, a hős szabadságharcosokról.

Comments Closed