Vasárnap tartottam egy előadást a szefárd (keleti) zsidó nők hősies helytállásáról, de kimaradt egy igazi Heroina: Dona Gracia, vagy ahogy Portugáliában hívták „La Señora”, Doña Gracia Mendes Nasi (1510-1569).

A cikkben ugyan megemlítettem, a XVI. századi Tivériát, de nem szóltam arról a nőről, aki lehetővé tette azt, hogy az elüldözött  spanyol és portugál zsidók menedéket leljenek a városban.

Annak ellenére, hogy Isztambulban mind a mai napig áll egy róla elnevezett zsinagóga, a férfi-centrikus történetírás hallgatott vele kapcsolatban. Pedig a maga korában igencsak ismert hölgy volt.

Családja Spanyolországból menekült Portugáliába és amikor ő 1510-ben megszületett Lisszabonban megkeresztelték. Tizennyolc évesen egy hasonlóképpen látszatkeresztény férfivel kötött házasságot. Azonban férje, a gazdag fűszerkereskedő, hat év múlva hirtelen meghalt, így a fiatal hölgy vette  át a nemzetközi cég irányítását.

A fűszerkereskedés hatalmas üzlet  volt a középkori Európában, ahol éppen felfedezték az ételek ízesítésének határtalan lehetőségeit. Gazdagsága ellenére helyzete egyre tarthatatlanabbá vált Portugáliában, mivel titokban továbbra is gyakorolta a zsidó vallást, és erre nevelte egyetlen leányát. Igy hamarosan, mint sok más portugál zsidó kereskedő, Anterpenbe költözött. Azonban ott sem volt nyugalma, ezért 1544-ben Velencébe, majd később Ferrarába tette át székhelyét.

1553-ban már Isztambulban élt, és nagyon jó kapcsolatban volt I. Szulimán szultánnal. Olyannyira, hogy 1558-ban sikerült évi 1000 dukátért egész Tivéria területét kibérelni abból a célból, hogy a menekülő szefárd zsidók ott letelepedhessenek. Korai halála megakadályozta abban, hogy maga is csatlakozzon hozzájuk.

Ahol csak élt, segítette a helyi zsidó közösséget és az Inkvizíció elöl menekülőket. Ő adta ki a Ferrarai Tanach néven ismert középkori ladino Bibliát, zsinagógákat, jesivákat, kórházakat alapított.

Egy több nemzedéken keresztül Tivériában élő család hozta létre azt a házat, amely a tekintélyes hölgynek állít emléket. Múzeum és vendégház, amely idén háromnapos fesztivált rendezett abból az alkalomból, hogy Dona Garcia 500 éve született.

Comments Closed