Ez lehetett volna hasonló eset, mint a Marmara.

Csak azért nem lett, mert a Viktórián hatalmas mennyiségű fegyvert találtak az izraeli haditengerészet kommandósai.

A jogvédők kussolnak.

A magyar sajtó is.

A német tulajdonú hajó, libériai zászló alatt tartott Szíriából Törökországon keresztül Alexandriába, végső céljaként Gázába juttatva a iráni fegyvereket.

Miközben a nemzetközi média figyelmét lekötik a Japán-beli földrengés, cunami és atomkatasztrófa-hírek, az irániak fokozódó intenzitással küldik a fegyvert szerte a Földközi tengeri térségbe.  A politikai térképek eddig külön kezelték a közel-keleti térséget és észak-afrikát, amely napjainkban egy válság-övezetté, a facebook-forradalmakévá válik. A fejleményeket figyelve,  egyre inkább úgy tűnik, hogy az iráni, ideológiai-hatalmi terjeszkedés  övezetévé.

Annak ellenére lehetséges ez, hogy a terület sem etnikailag (nem csupán arabokról van szó), sem vallásilag (nem csupán muszlimok, illetve a muszlim valláson belüli többféle irányzat) nem egységes, azonban az érdekeik, úgy tűnik, hogy pillanatnyilag, azonos irányba terelik őket.

Az Erdogan vezette török kormányzat nem Európára, hanem Szíriára és  Iránra kaccsintgat az utóbbi időben. Az egyiptomi hatalmi központ meggyengülése Törökország szerepét erősíti az iszlám világban. Szíriával való kapcsolatát pedig a korábbi, izraeli  katonai együttműködés következtében megszerzett eszközök (mazlat) és ismeretek alapján bővíti. Erdogán az Oszmán birodalmi múlt árnyékában álmodik, mert  úgy véli, és ebben nincs egyedül, hogy az Obama vezette USA fogatlan oroszlán. Morog, de nem harap. Irakban megbicsaklott, Afganisztánban nem jut egyről kettőre, Iránhoz nem mer hozzá nyúlni, még Kadhafival kapcsolatban is csak éppen, hogy felemelte a szavát, amikor a felkelők nyerésre álltak, de csendben fog maradni, akármilyen vérfűrdőt is rendez az újra magabiztos diktátor. A Nyugat reszket az olajért, ezért igyekszik  fenntartani a szaudi és bachreni állásokat, az emberi jogok meg a demokrácia jelszava csak akkor merülnek fel, ha Izraelt kell megfegyelmezni egy kicsit.

A nép, az istenadta nép pedig tovább viseli a meglévő vagy személyében más, de módszereiben változatlan hatalmat, hiszen hiába van fogalma arról, hogy a facebook más oldalain létezik egy demokráciának nevezett államforma, az oda vezető útat kitaposni nincs ereje. Insallah nem elég hozzá. Olyan kultúrális alap kell, amely elveti a tekintélyuralmat, amely a közös cél eléréséhez szervezeteket képes alakítani és azok működését tartalommal megtölteni. A tömeg lelkesedése, amivel el lehet űzni a korábbi diktátort, kevés a demokratikus rendszer módszeres kialakításához.  Tudás és racionálitás, következetes munka és az önálló, öntudatos léthez gazdasági alap szükséges. A kérdés, hogy a Nyugat, benne Európa megérti vagy sem, hogy az iráni fegyverekkel szemben termelési technológiákkal, a tekintélyelvű szokásjoggal szemben pedig a racionális gondolkodás terjesztésével veheti fel a harcot. A probléma az, hogy még jó mintát sem tud mindaddig  adni, amíg az országhatárain belül élő arab, muszlim vagy egyéb kissebbségekkel nem tud értelmes együttműködést kialakítani.

Comments Closed