Számomra üdítő élmény, hogy az a politikus, akire januárban szavaztam, keményen dolgozik azon, hogy a meghirdetett pártprogramot a lehető legjobban megvalósítsa. Nincs könnyű dolga, de arra nem is számíthatott. Az ellenzék is teszi a dolgát – kiveséz minden mondatot, felmerülő lehetőséget. Igy van ez jól. Igy működik a demokrácia – Izraelben.

Jáir Lapid számára a pénzügyminiszterség sokszoros kihívás, hiszen nem közgazdász, és a programja sem a szokásos népmételyezős ígérgetés, ráadásul az első feladata az éves költségvetés parlamenti elfogadtatása. Úgy hírlik, hogy az ország legjobb szakembereitől vesz különórákat, és kikéri a legkülönbözőbb nézőpontokat képviselők véleményét, mielőtt dönt.

Yael Anduran 42Nos, az első döntése, mármint az, hogy kit nevez ki a minisztérium szakmai irányítójának, úgy tűnik – telitalálat : Jáel Anduran (יעל אנדורן). Persze, nem mindenki örül, hiszen a szabadversenyes kapitalizmus híve, és nem a szocialista osztogatás pártolója kerül az elismert pozicióba. Ő lesz az első pénzügyminisztériumi vezérigazgatónő Izraelben (a minisztérium szakmai vezetője), ami önmagában is örvendetes, de még meglepőbb, hogy a kinevezését úgy kapta meg, hogy harmadik gyerekével állapotos – a nyolcadik hónapban! Úgy tűnik, hogy sem ő, sem a miniszter nem látta akadálynak, hogy a következő hónapokban egy szoptató mama irányítja az egyik legkeményebb minisztérium szakmai munkáját, éppen az új költségvetés előkészítésének szakaszában.

Továbbra is a középosztály markáns támogatása jellemzi Lapid  költségvetési refomtörekvéseit, mert meggyőződése, hogy csak akkor lehet javítani a szociálisan rászorulók helyzetén is, ha a széles, adófizető réteg képes lesz a magasabb szociális kiadásokat megfinanszírozni az adóiból. Az államilag mérsékelten moderált szabadpiaci verseny biztosítja a lehető legjobban az ember feltörekvési vágyából táplálkozó aktivizmust – ettől fejlődik egy ország, nem a rezsicsökkentéstől!

Miközben biztatóan alakulnak a dolgok Izraelben, Magyarországon is megindult valami, csak még alig figyelnek rá: Bokros Lajos ugyanazokat a konzervativ-liberális gazdaságpolitikai és társadalmi nézeteket hangoztatja, amivel Lapid pártja a második legnagyobb lett a választásokon. Bokros következetes, jó szakember, nagyon kellene mögé egy jó csapat, sok őszinte, a változásért tenni is hajlandó emberrel, akik nem hisznek már a populista demagógiának, bárhonnan is jön, és nem restek gondolkodni, tanulni, szembenézni a magyar valósággal.

Comments Closed