Kertész Ákos Radnótit idézte a harmadik Radnóti Menet alkalmából, a Soára emlékezve.

Ám a költő szavai sokszorosan aktuálisak. Kertész Ákos a radikális jobboldal magyarországi térnyerését tartja veszélyesnek. Hozzátenném: világméretekben a radikális iszlámmal kapcsolatban nem kevésbé igaz, hogy a türelem csupán halált terem.

Bob Gorell karikatúrája óta eltelt 4 évben a nyugati demokráciák eljátszották a süketet és a vakot. Maximum az izraelieket figyelmeztették, hogy eszükbe ne jusson megismételni az iraki történetet.

Most pedig, amikor már letagadhatatlan a tény, és a homokóra utolsó szemei peregnek, azok, akiknek dönteniük kellene , azzal szórakoztatják egymást, hogy mennyire elviselhetetlen Natanjahu. Lehetséges, bár, attól tartok, sokkal inkább arról van szó, hogy Natanjahu nem hazug, hanem nudnik (héber szleng) – magyarul: lerázhatatlan.

Nem tartozom Natanjahu feltétlen hívei közé, de mostanában egyre több dologban igazat kell adjak neki. Ha pedig az iráni atomfegyverkezés miatt nudnikol Obamának és Sárközynek, akkor mint az ország miniszterelnöke elsőrangú kötelességét teljesíti. Annál is inkább, mert éppen úgy, mint a palesztin-kérdésben, a tét itt sem csupán Izrael, hanem annak az értékrendnek a védelme, amit ma még a nyugati demokráciák jelentenek. A megbékélést hirdető „humanisták”, akik még akkor is tárgyalni akarnak az ellenséggel, amikor azok az élesre töltött fegyvert már a mellüknek szegezik – valójában nem szolgálnak semmilyen békét. Európa már lejátszotta ezt a meccset egyszer Hitlerrel, és ha nem tanultak belőle semmit, az nem jelenti azt, hogy Izrael hajlandó felvállalni Csehszlovákia szerepét ebben a XXI. századi remakeben.

Izrael évek óta hangoztatja, hogy nem akarja egyedüliként magára vállalni az iráni atomfegyverkezési program „leállítását”, de ha a nyugati világ döntésképtelen, akkor meg kell tennie.

 

 

Comments Closed