Amit Ilan Grapel csinált Egyiptomban, azt egyetlen Moszád-ügynök sem tenné. Kalandjairól nem számolna be a Facebookon, nem használná a saját nevét.

Az egyiptomi kormányzatnak viszont bűnbakra van szüksége, mert a Tahrir-téri igéretek beváltása késik, a gazdasági helyzet, mint ahogy várható volt, rosszabb, mint valaha.

Ha kenyér nincs, akkor több cirkusz kell – nem új patent.

Ilan Grapel rosszkor volt rossz helyen, hiába figyelmeztette az édesapja, hogy zűrös most Kairó, nem lenne szabad oda mennie. Arabul tudó amerikai egyetemistaként, szimpatizánsként volt ott. A nyelvet ismerte, de a hatalmi érdekek összefüggéseit nem. Az új egyiptomi hatalomba azt képzelte bele, amit ő szeretett volna látni, de nem ismerte ennek a hatalomnak a természetét. Már csak ezért sem lehet izraeli kém.

De az egyiptomi kormányzatot ez nem érdekli. Hosszú listája van a problémákból, amelyeket most nagy buzgón rá lehet kenni egy 28 éves amerikai-izraeli állampolgárra: a kopt-muszlim ellentétet, az elégedetlenség szítását, a gazdasági fellendülés hiányát.

Ilan Grapel május 9-én azért  érkezett Kairóba, hogy mint jogászhallgató egy jogsegéllyel foglalkozó szervezetnél töltse nyári gyakorlatát. Nem titkolta, hogy 2005-ben alijázott és bevonult az Izraeli Véderő ejtőernyős alakulatához. A második libanoni háború idején (2006)  megsebesült, majd visszament Atlantába tanulni. Már Izraelben beszélt valamennyire  arabul, érdekelte az iszlám és lelkesedéssel üdvözölte az arab „forradalmat”. Szerencsétlenségére, egészen közelről van most alkalma megismerni.

Comments Closed