Minden idők 10 legszebb izraeli férfiai közé tartozott.

Zsidó anya és keresztény arab apa gyermekeként a határokat feszegette egész életében. Ma álarcos terroristák ölték meg Jeninben, mert ő a békesség és az alkotás embere volt – palesztin gyerekeknek épített szinházat, tanított. Áldott legyen az emléke, és bünhődjenek, akik vérét ontották.

Juliano Mer-Khamis 1958-ban született Nazeretben. Szülei, mint meggyőződéses baloldaliak találkoztak  a kommunista pártban.

Anyai nagyapja, Gideon G. Mer elismert orvos volt, aki a malária gyógyítására specializálódott, 1914-ben, Litvániából vándorolt ki az akkori Ottomán Birodalomhoz tartozó országba.

Orna Mer egész életében az együttműködés alapján megteremthető békében hitt. A Palmachban harcolt Izrael létrejöttéért, de megtanult arabul, és az első intifáda idején (1987) kultúrális központott hozott létre palesztin gyerekeknek. Juliano kezdettől segítségére volt. „Orna Háza” Jeninben 1994-ig, Orna haláláig működött. 2003-ban mutatták be azt a filmet, amit Juliano készített édesanyja munkájáról – Orna gyerekei címmel.

Juliano édesapja, Saliba Khamis  is 1994-ben halt meg – író, újságíró, aktiv politikus volt. A hetvenes években a szülők elváltak, a három fiú az anyjukkal Ramot Menase kibucba költözött. Itt temették el Ornát, és most mellé a fiát, Julianót.

Juliano a kibucból, mint a legtöbb izraeli, bevonult katonának. Hamar kibontakozott szinészi képessége – 1984-ban forgatták az első filmet, amiben szerepet kapott, és ezt még számos izraeli, amerikai, kanadai és francia film követte. 2002-ben Ofir díjjal tüntették ki filmszínészi munkáját, de már a kilencvenes évektől rendszeresen szerepelt színházi produkciókban is. Jenint anyja tevékenységén keresztül ismerte, és az ezredforduló után kibontakozó erőszakhullámról is készített egy filmet, amely nemzetközi díjak sorát söpörte be, de az ő útja nem a rombolás volt. 2006-ban megalapította a Szabadság színházát Jeninben. Gyerekeket tanított arra, hogy a kultúrán keresztül szerezzenek önbecsülést.

Az utóbbi időben már Jeninben is lakott, és ezt a szélsőséges iszlámisták kihívásnak tekintették – többször megfenyegették. Reggel, az iskolája mellett, közvetlen közelről agyonlőtték. Két gyereket és egy ikrekkel várandós feleséget hagyott maga után – meg egy jelképet.

Comments Closed