Nagyon örülök, hogy ilyen népszerűek az izraeli, kiscsoportos utazások… Pénteken hirdettem meg a februári utat és már tegnap be is telt – ami persze nem nagy szó, hiszen csak 3 résztvevőről van szó megint, mint ahogy a márciusi csoportban is.


@i.Izrael.im.2018.00

Az üzleti képlet egyszerű:

– Megkeresem az időszaknak megfelelően legolcsóbb repőlőjegyeket, a következő csoportnál már kiváltom a csoportos clubtagságot és ezzel leveszem a repjegyrendelés terhét is a jelentkezőkről, viszont ez azt is jelenti, hogy előre kell jelentkezni, hogy az adott napon már tudjam, hogy kiknek veszek jegyet. A jegyvásárlás és a szállásfoglalás az utazás előtt hónapokkal megtörténik: most, novemberben  szerveztem a februári és a márciusi utakat is. Tehát, bőven van idő azután rákészülni, nekem pedig akár órára pontos napirendet tervezni.

 

– Ha már tudom, hogy milyen a csoport összetétele, akkor párhuzamosan a jegyekkel, keresem az optimális szállást. Szerencsére, Izraelben nagyon sok nagy lakás van az airbnb kínálatában, ezek közül választok, de azért remélem, hogy előbb-utóbb találok olyan szállásadót, akivel közvetlen kapcsolatot teremthetek, és nem ér mindket sem meglepetés, amikor megérkezünk a szállásra. A hely kiválasztásával eddig sem volt probéma, mert azt a helyismeretem alapján elég jól be tudom lőni, viszont a szállás maga nem volt mindig tökéletes… nem részletezem, mert azért mindenütt volt ágy, tiszta ágynemű, törölköző, melegvíz, ugyanakkor voltak apró gondok is. Ha biztosra akarok menni, akkor ki kell alakítsak egy közvetlen szállásadó kapcsolatot. Talán a jövő évi tapasztalatok ehhez is hozzásegítenek.

– Az utak 4 naposak, de a repülőjáratoktól függően 3 vagy 4 éjszakát kell foglalnunk. A Wizzairnek most még van visszafelé esti járata is, így szerdán reggel indulunk és szombaton késő este érkezünk, viszont csak 3 éjszakára kell szállást foglalni. Nem mindig sikerül ez így, az első tel-avivi és jeruzsálemi útnál csak reggeli visszaút volt, ezért 4 éjszakát kellett foglalnunk. Mivel a szállásdíjak viszonylag drágák, ez cseppet sem mindegy.

– Ezek rövid, de intenzív utak – aki már ismer, tudja, hogy volt napi 20 kilométernyi gyaloglás is. Urbanisztikai túra, gyalog lehet a legtöbbet tapasztalni, de időnként felkapaszkodunk helyi, tömegközlekedési eszközökre is. Négy nap Tel-Avivban semmi, csak arra jó, hogy beleszippantsunk a levegőbe, és legyen miért visszavágyódni oda…:) Ezért nem utazunk más városokba. A különböző utazásszervező cégek többnyire „szent túrákat” ajánlanak, sok buszozással. Akit az érdekel, talál magának. Én maradok az ország jelenének bemutatása mellett, és oda szervezek látogatást, amit nagyon jól ismerek. Gyalogolunk, de időről-időre megállunk enni-inni, olyan helyeken, ahol érdemes leülni, jó az étel, a kiszolgálás, olyan helyeken, ahol az élvezeteket cseppet sem megvető izraeliek is esznek.

– Több, mint húsz évet éltem Tel-Avivban, és ha rajtam múlna, ma is ott élnék, de nem kérem számon a sorstól, hogy így alakult, viszont ebből a helyzetből is ki lehet hozni a legtöbbet: lehetőségem van átadni az ismereteimet olyan magyar embereknek, akiket érdekel, hogy milyen valójában Izrael.

– Tehát megszervezem az utazást, a szállást és minden nap, az igényeknek megfelelően, vezetem az utazókat. A téli-tavaszi utak alkalmával több a városnézés, múzeum, esetleg hangverseny, színház, ha a résztvevők igénylik, májustól novemberig viszont ott a tenger, ami fantasztikus! Az első szervezett, tel-avivi út alkalmával mindenhová együtt mentünk, mert így akarták a résztvevők, de aki tőlem független programot akar, annak sincs semmi akadálya.

– Miért csinálom ezt? – kérdezhetik a gyanakvók, hol itt az én egyéni érdekem? Először is, örömet okoz megmutatni a várost, amit annyira szeretek. Ha ez nem így lenne, sose jutott volna eszembe ezt csinálni. Másodszor, amíg az édesanyám Magyarországon él, addig nekem is itt kell lennem többet, de ahhoz, hogy ezt kibírjam, időnként el kell utazzak Izraelbe… A barátaim reakcióiból tudom, hogy aki velem járta be a várost, az beleszetetett és visszavágyódik oda – miért ne tapasztalhatná meg ezt még sok-sok ember? Igen, én cionista vagyok, szeretem az országom és szeretném, ha minél többen ismernék meg az igazi arcát. Nem a terrorizmus által fenyegetettet, nem egy álomországot, hanem a valóságost.

– Mibe kerül mindez? – az első utak során az én szolgáltatásom ingyenes volt, mert ki kellett próbálnom magam. Szeptember elején Tel-Avivban, október végén Jeruzsálemben voltunk, Szilveszterkor a Holt tengerhez megyünk. Ez adott annyi tapasztalatot, hogy tudjam, mire kell odafigyelnem. A 2018 februári és márciusi túrák alkalmával a résztvevők gyakorlatilag kifizetik az én szállásköltségemet is, és erről az összegről Urbanisztikai workshop címmel adok számlát.

Nem vagyok idegenvezető, vélhetőleg nem is leszek, bár az ember sose tudja… nem akarom megmutatni a több ezer éves történeti emlékeket, csupán egy várost, amely fantasztikus fejlődési szakaszában van – Budapest századfordulós időszakához hasonlító hatalmas virágzást érhetünk tetten! Városgazdász az alapképzettségem és Tel-Aviv egy csodás példa, amit egyébként a budapesti városvezetőknek  sem lenne érdektelen alaposan tanulmányozni.

Az utazás során minden más költséget (repjegy, étel, belépőjegyek, tömegközlekedés) mindenki maga fizeti, éttermekben is pontosan elszámolunk, akár úgy, hogy külön kérünk számlát, akár úgy, hogy magunk közt elszámolunk. Ez tökéletesen működött eddig. Miután az utazás előtt már kifizetjük a repjegyet és a szállást, csak a személyes kiadásokra kell tartalékolni pénzt, de természetesen, szinte mindenütt tudunk bankkártyával fizetni, tehát csak viszonylag kevés pénzt kell átváltani. A napi, személyes költségek, tapasztalatom szerint 150-200 sekelt jelentenek fejenként. Nem spórolunk, de nem is szórjuk a pénzt alapon.

– Izrael az év minden szakaszában szép, aki például el akar menekülni a szilveszteri őrülettől, bátran válassza a holt-tengeri napokat, és a tavasz is január végén már beköszönt, novemberben is lehet fürödni a Földközi tengerben… nyár közepén azonban kicsit (túl) meleg…

Jelentkezni az izraeli impulzusok facebook oldalán lehet.

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Comments Closed