Vasárnap  hajnalban palesztin rendőrök megölték Ben  Josef Livnát-ot (és két másik társát megsebesítették) a bibliai József sírjánál. Ben Josef,  Limor Livnát – kultúrális és sport-miniszter, Likud – unokaöccse, 24 éves volt, négy gyermek apja. Peszach ünnepén, 15 társával együtt, imádkozni ment a szent helyre, Schembe (Nablus), amely a Palesztin Autonómiához tartozik az oslói egyezmény óta (1993).

Három gépkocsival érkeztek, és miután imádkoztak vissza indultak Jeruzsálembe. Ekkor vették tűz alá a palesztin „rendőrök”.  A megtámadott csoport a breszlávi haszidokhoz tartozik, rendszeresen látogatták a szent helyet –  a palesztin rendőrök  ismerték  őket, tudhatták, hogy fegyvertelenül érkeznek.

József sírja három évezreden át fennmaradt.

A Hatnapos Háború (1967) után a zsidók rendbe tették és jesiva (tanház) működött a sír szomszédságában. Az oslói egyezmény (1993) szerint a terület palesztin felügyelet alá került, de a sír körzetében megmaradt a jesiva. Három évig, ám 1996-ban a Sátoros ünnepen a palesztínok megtámadták őket. A védelmükre kiküldött izraeli katonák közül hat elesett ebben az összecsapásban.

2000-ben a zsidó újév alkalmával támadták meg a sírt, az ütközetben egy izraeli katona súlyosan megsérült, és a palesztínok, akik elfoglalták a területet, nem engedték elszállítani, így elvérzett. A sírt, amit három évezreden keresztül mindenki tisztelt és megörzött,  a palesztínok lerombolták és mellé egy mecsetet építettek.

A zsidók, katonai kísérettel tudtak oda menni,  imádkozni.  Az elmúlt években az Autonómia juda-, és somroni részén viszonylagos nyugalom uralkodott, úgy tűnt, hogy a terroristák, ezen a területen legalábbis, visszavonultak, aminek jótékony hatása megmutatkozott a  gazdasági fellendülésben.  Tavaly ősszel a zsidók helyreállították a kupolát és némiképp rendbe tették a sír közvetlen környezetét. A breszlavi haszidok rendszeresen jártak a sírhoz, ünnepekkor, illetve a hónap első napján imádkozni. Most a Pészach nyolc napját lezáró ünnep hajnalán voltak ott, amikor megtámadták őket.

Comments Closed