Négy napig tombolt a tűz – az arizónai szupertankerral sikerült megfékezni, vasárnap estére. A 34 tűzoltó-repülőgép továbbra is készenlétben, de mostanra a szárazföldi erők átvették a munka nagy részét – az alvó parazsakat oltják el teljesen.

50 ezer dunám (5000 hektár) erdő semmisült meg a tűzben, 70 ház teljesen leégett, 180 részben károsodott. 1500 felszállással 9000 tonna vizet permeteztek a területre. A kár, jelenlegi felmérések szerint, hozzávetőlegesen 2,5 milliárd sekel (125 milliárd forint)

A tűz oka, nagy valószínűséggel egy kamasz gyerek felelőtlensége, amit a rendkívül száraz időjárás tetézett. Az óriástűz minden mozzanatát elemzik, elsősorban azért, hogy a jövőre vonatkozó következtetéseket levonják.

Az bizonyos, hogy a tűzoltóság egész felépítését át kell szervezni – az önkormányzati felügyelet helyett egy országos parancsnokságot létrehozva, amely közvetlenül a biztonsági minisztériumhoz, a hátországi védelemhez tartozna.

A forrásokat nem elaprózva, hanem egy hatékony hálózat rendelkezésére kell bocsátani. Kellenek tűzoltórepülőgépek, amelyek hasonlóan tűzveszélyes időjárás esetén megelőző céllal is permetezhetnek vizet, de ennél is fontosabb, hogy a katasztrófa idején kialakult nemzetközi összefogást a rendszeres együttműködés szintjére emeljék, hiszen a globális felmelegedés miatt, bárhol történhetnek hasonló tűzesetek.

A terület rehabilitációjában is figyelembe veszik a tűzvész során szerzett tapasztalatokat – a települések, utak  körül tűzcsillapító zónákkal, a növényzet  újratelepítésénél pedig  az ország klimatikus viszonyaihoz jobban illő fafajták alkalmazásával.

Amikor a Kármel hegy fáit telepítették,  az európai születésű cionisták egy mini-Svájcot álmodtak ide. Ma már tudjuk, hogy egy táj durva átalakítása, még akkor is, ha azt pozitiv szándék vezérli, nem mindig célszerű.

Kétségtelen, a bevándorlók érdeme, hogy Izrael területén a sivatagosodást megállították, sőt, ma már a Negev is félsivatagi jellegű, a növényzet tudatos védelme miatt – ezért Izrael határait az űrfelvételeken is lehet látni: zöldebb, mint a szomszédos Egyiptom. Ezzel együtt, a Kármel elpusztult erdőit, ma már a környezettudatos elveknek megfelelően fogják pótolni.

A tűzvészről szóló előző cikkemben felvetettem a fákra való magyar adományok ügyét. Kellemes meglepetés volt a nagy érdeklődés.  A Magyar Liget létrehozásához szükséges adományok gyűjtésére készülnek a felcimkézett dobozok – amint megindul a terjesztés, hírül adom, hogy miként lehet ilyeneket igényelni.  Egy fa telepítési költsége a Keren Kajemet honlapja szerint 36 sekel (1800 forint). A szám szimbólikus – sekelben számolva 2×18- ami a héber számmisztika, a gimátria szerint életet jelent, vagyis kétszeres élet. Forintban számolva pedig százszoros élet…

Comments Closed