Szombat este nyolckor Binjamin Natanjahu részletes beszámolót tartott a Kármel hegyi óriás tűzről – ahogy háborús helyzetben szokás Izraelben.

A helyzet tragikus : 42 ember meghalt – egyes magyar lapok állításával ellentétben 36-an, sem nem rabok, sem nem  börtönőrök, hanem a börtönszolgálat tisztiképzőjének végzős hallgatói  voltak útban a veszélyeztetett körzetben lévő rabok kitelepítésére, miközben az autóbuszuk tűzcsapdába esett, és  élve elégtek… a többi áldozat a tűzoltók közül került ki, akik elsőként  oltani mentek, köztük a haifai tűzoltóparancsnokság vezetője is, a súlyos sérültek között van (16-an vannak kórházban jelenleg)

A rabok egyébként épségben megmenekültek. Kibuc Beit Oren porig égett, a tűz elérte a műveszek lakta Ein Hod-ot, és a drúz falut,  Isfiya-át is. 17000 embert telepítettek ki.

A tűz okát még mindig vizsgálják, de a drúz falu melletti  szeméttelep öngyulladása hamis hír volt.

Hogy szándékos gyújtogatás volt vagy csak egy nagyon szerencsétlen véletlen, ami a roppant száraz időjárás miatt vált ilyen óriási tűzzé – még nem tudni. Hasonlóan nagy tüzek az utóbbi időben, sajnos, voltak Kaliforniában, Oroszországban és Görögországban is, tehát terror-támadásnak tekinteni talán túlzás, bár a Kármel-hegyen az elmúlt hatvan évben többször volt szándékos gyújtogatás, tehát a feltevés nem volt teljesen alaptalan.

A Kármel hegy különleges természeti érték az izraeliek szemében, egyben  a cionista álom megvalósulását jelentő szimbólum is – 1894-ben még meglehetősen kopár volt, de az európai, zsidó bevándorlók faültetési szenvedélyének köszönhetően már az állam megalakulása idejére jelentős volt az erdő, ahol sajátságos, helyi növény-, és állatvilág alakult ki, így természetvédelmi területté nyilvánították. 1996-ban az UNESCO is elismerte a terület ökológiai  jelentőségét.

Natanjahu tájékoztatójának első részében a tűz megfékezésére tett lépésekről számolt be.

Amikor kiderült, hogy nem valami jelentéktelen tüzecskéről van szó, amivel a helyi tűzoltók is megbírkóznak – átvette a parancsnokságot.

Szerencsétlen módon ugyanis, az izraeli tűzoltóság az önkormányzatok irányítása alatt áll – középkori szervezeti felépítésnek megfelelően, a település méretéhez viszonyított felszereléssel. Ez a rendszer  alkalmatlan arra, hogy óriás tüzeket gyorsan és hatásosan eloltson, azokhoz ugyanis speciális tűzoltó-repülőgépek szükségesek. Azokban az országok, ahol már átéltek ilyen óriás-tűz borzalmat, rendelkeznek különböző teljesítményű tűzoltó-repülőkkel, ezért fordult Natanjahu azonnal nemzetközi segítségért.

Harminc ország államfőjével vette fel a kapcsolatot, és olyan helyről is kapott önkéntes segítséget, ahonnan nem is számított. Görög és török repülők dolgoznak együtt izraeliekkel, Machmud Abbaz három tűzoltóautót küldött 20 fős személyzettel. Kétségtelen, az elmúlt évtizedekben Izrael minden karasztrófa sújtotta területre a világon, azonnal küldött mentőcsapatokat – „nem szégyen segítséget kérni, ha bajban vagyunk” – mondta Natanjahu.

A kisebb teljesítményű repülőgépekből leszórt víz már a hatalmas lángok közt szinte azonnal gőzzé válik, ezért az 40 ezer literes kapacitású orosz gép mellett, a kormány egy meglehetősen új, 76 ezer liter befogadó képességű, speciális tűzoltó-repülőgépet bérel Arizonából.  Miután az idő rendkívül fontos tényező ebben az elemekkel való harcban, és a szokásos tűzoltó-repülők éjjel nem tudnak oltani, ezért az arizonai géptől várják a megváltást, hogy megállíthatják a tűz további terjedését.

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén dönt a terület azonnali rehabilitációjának tervéről – minden fölösleges bürokráciától mentesen, mondta a miniszterelnök.

Annak idején, a Keren Kajemet kék-fehér kis dobozai ismertek voltak az egész világon a zsidók körében: ez volt a zsidó otthon megteremtéséhez szükséges földvásárlások anyagi alapja. Most, jó lenne, ha megint megjelennének az üzletekben és a kávéházakban, akár itt Budapesten is, a Zsidónegyedben és másutt – aki fizet egy kávét vagy bármi mást, a visszajáró aprót oda dobja bele, és ezzel hozzájárulna,  hogy sok-sok fát ültethessenek tavasszal ott a Kármelen!

Comments Closed