A Maon Olim nyolcadik emeletéről beláttam az egész városkát.

A Herzelről elnevezett főutca kétszer két sávot elválasztó zászlótartó oszlopai éppen üresen meredeztek – vallási ünnepkor nem szokás fellobogózni a várost.

Jobbra, a városháza, a bank és a szupermarket határolta teret fedett kolonád fogta össze – a leleményes építész így a fák jótékony hatásáról is lemondott.

Viszont az iskolaudvart mélyzöld levelű, dúslombú fák vették körül úgy, hogy még az épületet is majdnem eltakarták a szem elöl.

A gyerekeknek csak pár métert kellett menniük a lakástól az iskoláig. Ebédre hazamentek, aztán vissza, játszani a hatalmas udvarra.

A két-háromemeletes lakóházak alig különböztek a hasonlóan jellegtelen társaiktól, amelyeket a magyar lakótelepeken lehetett látni akkoriban. A tűző nap ellen az ablakok előtt elhúzható triszek, ha lehet, akkor még egy fokkal csúfították is a kockaházakat.

Mégis, fenntről, a nyolcadikról, a háztetőkön sorakozó napkollektorok látványa lenyűgözött.  Két héttel később, száznál is kisebb szókincsemmel, ezekről írtam  héberül, atyai jóbarátomnak, Bécsbe.

De ezen az első reggelen, Lodon ébredve, nem a háztetőket nézegettem, hanem arra gondoltam, hogy üres a hűtőszekrény – ennivalót kell venni.

Az úttest másik oldalán volt a szupermarket. Az a levegő, ami a nyolcadikon oly kellemesen simogató volt, a  kapuban úgy pofáncsapott, mint a forrásban lévő viz gőze, ha hirtelen felkapja az ember a fedőt.  Az üzletbe lépve  viszont a légkondi jegyes lehelete  fogadott, így, mire befejeztem a vásárlást kifejezetten fáztam.

A vásárlás nehezebb volt, mint gondoltam, mert a nyolcvanas évek derekán az élelmiszerek zacskóin csak héber megnevezés volt. Olcsó papirzacskókba csomagolva a cukor, a rízs, a liszt vagy a dara – az alef-bét ékes betűivel feliratozva. Csak a legszükségesebbet és amiről nagy valószínűséggel meg tudtam állapitani, hogy mi az – csak azt vettem meg, de a pénztárnál így is kellemetlen meglepetés ért – a zsebpénz, amit a repülőtéren kaptam, kétharmada elment a reggelire.

Comments Closed