Goldstone ma már másként gondolja…

Az ENSZ Emberjogi Bizottságának felkérésére másfél évvel ezelőtt készült jelentés az Öntött ólom gázai hadműveleteket vizsgálta, és az izraeli katonákat háborús bűnökkel vádolta, vagyis azzal, hogy direkt a civil lakosság elpusztítását tűzték ki célul.

Aki egy kicsit is ismeri a gázai övezetben működő terrorista csoportok harcmodorát, az tudja, hogy a rakétáikat igyekeznek lakóépületekből indítani, hogy ezzel megakadályozzák az izraeli reakciót. Aki ismeri az iszlámisták ideológiáját, az tudja, hogy mit ér számukra az emberélet, és milyen cinikusan használják akár gyermekek halálát is arra, hogy a nemzetközi média-harcban maguk mellé állítsák a közvéleményt.

Goldstone  nyugati értékrend alapján, a konvencionális hadviselés szerinti követelményeknek megfelelően kért számon az izraeli hadseregtől olyasmit, amit az iszlámista  terroristákkal szembeni harcban nem lehet teljesíteni.

Hogy mitől jött rá Goldstone, hogy tévedett, azt legfeljebb ő tudja, de érdekes az egybeesés azzal a nyugati szövetségesek körében élő, mai dillémával, amit a Kadhafival kapcsolatos katonai akciók során mérlegelniük kell. Úgy akarnak háborúzni, hogy „a jók közül” senki ne sérüljön, csak a „rosszak” pusztuljanak.  Vagyis, ők ne veszítsenek katonát, mert azt a „szabad nyugat” hátországa nem tudja elviselni, de a politikai korrektség szabályai szerint arab  „civilek” sem halhatnak meg… Katona legyen a talpán, aki ezt a feladatot teljesíteni tudja!

Kadhafi pedig a palesztíneknél jól bevált módszerhez nyúl szorult helyzetében. A „hívei” élete egy cseppet sem érdekli, ha a sajátja védelméről van szó. Most aztán tessék kimérni pincettával, hogy mit szabad és mit nem annak a szövetséges pilótának, tábornoknak, aki a döntést meghozza – lőni vagy nem lőni?

Az izraeli katonák évtizedek óta tréningeznek arra az abszurd helyzetre, amikor szemben velük nem reguláris hadsereg, saját zászlajuk alatt áll, hanem alattomban támadó terroristák, civil lakosság mögé bújva lőnek. A kommandósok bravúros akciókkal,  családja mellől szedik  ki a terroristát, az ágyából, csak azért, hogy minél kevesebb ártatlan ember haljon meg, de közben a katonák a saját életüket kockáztatják minden másodpercben. A nyugati szövetségesek hajlandók ilyesmire, vagy csak az ENSZ követelményekre futja a szabadság érdekében?

 

Comments Closed