Két nappal korábban pokolgépet robbantottak egy autóbuszmegállóban . Egy ember meghalt, többen megsebesültek, hárman közülük súlyosan. A jeruzsálmiak temettek, elsiratták az áldozatokat, de az első, Nemzetközi Maratonról nem mondtak le. „Ha nem tartanánk meg a versenyt, az olyan lenne, mintha elfogadnánk a terroristák szándékát. Nem adjuk meg nekik ezt az örömet, folytatjuk az életünket.”- vallotta a polgármester, Nir Barkat, aki maga is rajthoz állt.

A résztvevők negyven országból érkeztek, de a tömeget a lelkes izraeliek adták.

A hivatalos maratoni, és a „félmaratonin”  kívül egy 10 kilométeres és egy 4,2 kilométeres távolságú közösségi futás is szerepelt a programban. Utóbbinál nem mérték az időt, aki akart, gyalogolva is megtehette a távot – a lényeg a közös túra, a gyalogos sebességű mozgás a városban. A fejenként 50 sekeles nevezési díj pedig a rákkutatási alapba való felajánlás.

A teljes maraton olyan épületek mellett ment el, mint az Izraeli Parlament, az Izrael Múzeum, a Legfelső Bíróság, Héber Egyetem, stb. amelyek mind építészeti, mind történeti szempontból jelentősek a zsidó állam fővárosában.

Izrael nem tündöklik az Olimpián. Amit Magyarországon versenysportnak nevezünk, jelentéktelen állam. Viszont az elmúlt 15 évben az egészségük érdekében rendszersen sportolók aránya 10%-ról 52%-ra nőtt.

Ezt nem azzal érték el, hogy hatalmas beruházásokkal sportcsarnokokat, stadionokat építettek, hanem a neveléssel, amely már az óvodás-korban szorgalmazza a rendszeres mozgást, az önkormányzati beruházásban megvalósult szabadtéri kondi-tereken  át (a tehetősebbek konditermei privát beruházásban, állami támogatás nélkül is megépültek), a gyaloglásra és futásra is alkalmas sétányok kiépítésével a nagyvárosokban, és nem utolsó sorban a prevencióra ösztönző egészségügyi biztosítással. Sok apró, de egy irányba mutató intézkedéssel. Miután sikerült jelentős tömegeket meggyőzni a rendszeres testedzés fontosságáról, megszaporodtak a futóversenyek: 2011 első félévében 29 különböző helyszínű és tipusú versenyt rendeznek. Egy város, ha egy kicsit ad magára, legalább évente egy össznépi futást rendez. Szponzorokat sem nehéz találni az ilyen tömegeket megmozgató akciókhoz.

Ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy a háborúk és terrortámadások ellenére,  Izraelben az átlagéletkor az egyik legmagasabb a fejlett ipari országok között – 78 a férfiaké és 82 a nőké (összehasonlításképpen: Magyarországon 68 a férfiaké 77 a nőké).

httpv://www.youtube.com/watch?v=2MoFFLTBDPs&feature=player_embedded

Comments Closed