A latma-tv-t akkor ismertem meg, amikor kitört a Marmara-botrány:

a török „segélyszállító” hajó, amely meg akarta törni a gázai blokádot –  az izraeli hadsereg közbeavatkozott és kilenc terrorista (igen, terrorista és nem békeaktivista!) meghalt.

Miközben a propalesztin, nemzetközi média az izraeliek elitélésével volt tele, a Latma tv megcsinálta azt a klipet, ami  4 perc 58 másodpercben elmondta a probléma lényegét…

httpv://www.youtube.com/watch?v=FOGG_osOoVg&feature=channel

Latma –  olyan, főként amerikai eredetű izraeliek csoportja, akik megunták a nemzetközi,  és  az izraeli média egyoldalúságát, és régi, zsidós módszerrel, a humor erejével igyekeznek a dolgokat helyükre tenni.

A Marmara-cikuszig elsődleges céljuk a média-kritika volt, és csak ezen belül mondtak véleményt a politikáról. Hetente egyszer, egy internetes videón keresztül karikírozták a tv-adásokat.

Máádurát Hásevet – ez az adás címe. Egy szójátékon alapszik: máádura (מהדורה)= (tv-,rádió)adás , kiadás, de ha elhagyjuk a mem utáni hei betűt, akkor a kiejtve hasonlóan hangzó mádura (מדורה)= tűz, és a Hásevet (השבט) szóval együtt egy ismert kifejezést a „tábortüzet” kapjuk. Hásevet egyébként törzset, azonos ideológiai alapon gondolkodó csoportot is jelent. Vagyis, azt mondhatnánk, hogy ez az adás, egy kis, másként gondolkodó csapat tüze a propalesztin médiatengerben.

httpv://www.youtube.com/watch?v=WNVeu-Iya34&feature=channel

A Marmara vízválasztó volt,  mert a Latma gyorsan és átütő erővel adta mindenki tudtára, amit nagyon sok izraeli érzett: ez már az ostobaság csúcsa, ahogy a szituációt kezelik a nyugati sajtóban. Az izraeli hivatalos médiában néhányan felkapták a dolgot, a YouTube-on futótűzként terjedt.  A külföldön élő izraeliek, magam is, a helyi médiát is tájékoztatták, különféle módon.  Az akkoriban, Élet és Irodalomban megjelent cikkembe is belevettem.

Felíratkoztam a hírlevelükre, és minden pénteken megkapom az aktuális kiadást – időnként, némi magyarázattal, tovább-adom a magyar olvasóknak is – hasznos ellensúlyaként annak, amit a hivatalos médiában lehet hallani és látni.

Comments Closed