Maga olyan értékes ember, itt nem becsülik meg, menjen haza Izraelbe! – mondta egy kedves barátom.

Hát, mit mondjak, nem esett túl jól a kedvessége, bár megértem.

Csicskás kell ide, nem gondolkodó ember! Nem olyan, aki mer beszélni, bírálni, javaslatokkal előállni.

Csicskás kell, akit könnyen lehet irányítani, dróton rángatni, rövid pórázon tartani, kizsigerelni és eldobni, ha úgy adódik, aki nem felesel vissza. Akit kioktathatnak, megalázhatnak és tűri csendben, hiszen ehhez szoktatták az évszázadok. Aki megtanul csendben ellenállni, kijátszani a hülye jogszabályokat, kicselezni rabtartóit, úgy tenni, mintha dolgozna, mintha élne, mintha elégedett lenne.

Csicskás kell ide, mert az nem lóg ki a kalodából. Szürke veréb, hangtalanul csipegető, akit könnyű elhessegetni.

Nem kell ide se ész, se tapasztalat, se közösségi szemlélet. Kapard ki magadnak, amit csak tudsz, ahonnan nem veszik észre, ismerd a “rendszert”, a pártok hátsó folyosóit. A közügy nem fontos – az  csak ürügy. Meg lehet  lobogtatni, mint a vörös posztót, de nem pótolja a zsákmányt, amit magadnak ejtesz.

Nem érdekes, hogy mihez értesz, a lényeg, hogy milyenek a kapcsolataid.  Tudj dörgölődzködni, felismerni az aktuális politikai széljárást és időben fordulni vele.

Ez itt Magyarország, a jó öreg Európa, ahol az előjogok maradnak, csak a jogosultak személye változik egy-egy gengszterváltás során.

Menj  haza Izraelbe, ott legalább tudod, ki az ellenség és ki a barát, megtanultatok falnak vetett háttal összefogni és harcolni. Itt ez nem divat.

 

Comments Closed