Palesztína, Palmach, Izrael

A gyerekcsoport Románián, Bulgárián, Törökországon és Libanonon keresztül érkezett vonattal Haifába. A britek karanténba zárták őket egy hétre.

Az izgalomaktól leblokkolt és elfelejtette a bátyja jeruzsálemi címét. Ugyanakkor álnevén a kapuhoz szólították, mert annak a fiúnak az apja érkezett, akinek a nevét használta – kis híjján lebukott.

A csoport Sha’ar HaAmakim kibucba került.

Itt az Eli(ezer) nevet használta, ami legalább a saját zsidó neve volt. Hajnali négykor keltek dolgozni, ebéd után pedig héber-óra.

Bátyjával csak 1943 nyarán találkozott – bár egy jobboldali cionista mozgalom tagja volt, a brit hadseregnek dolgozott a németek ellen.

A kvucá (csoport)  volt az igazi családja, akkoriban. Legtöbbjüknek senkije sem maradt Európában.

Még egy darabig, a Vöröskereszten keresztül tudta tartani a kapcsolatot édesapjával. Két nappal azután, hogy az oroszok felszabadították a pesti gettót, apja meghalt.

A kvucá tagjai olyanok, mint a testvérek, akiket kamaszkoruk közös nyomorúsága és öröme tart össze – mindmáig minden második évben találkoznak, akik még élnek.

Eli 1946 márciusában, az egész kvucá-val  csatlakozott a Hagana elitalakulatához, a Palmach-hoz.

Pár hónapos kiképzés után, már 1947-ben bevetették őket.

Ekkor,  egy se azelőtt, se utána sosem volt elviselhetetlen fejfájás mentette meg attól, hogy ne legyen abban a csoportban, amelyek tagjait a beduinok tőrbecsalták és lemészárolták.

Később a páncélosokhoz helyezik – szanitécként éli meg bajtársa elestét, saját megsebesülését.

Ám a háború még csak akkor kezdődött igazán, amikor Ben Gurion bejelentette az állam megalakulását.

A déli fronton teljesített szolgálatot, az egyiptomi hadsereggel szemben. A háború végét 800 bajtársa közül csak 130 élte meg.

Leszerelt a katonaságtól, de munkája nem volt.

Az ötvenes évek eleje a nagy bevándorlás ideje – az állam kikiáltása után végre szabad volt az út az európai zsidók előtt (a britek még a II. világháború után is visszatartották a zsidó bevándorlást), és az arab országokból is menekültek a zsidók. A fiatal állam több, mint egymillió bevándorlóról kellett gondoskodjon.

Nagy nehezen szerez egy hajópincéri állást, de a helyzet kétségbeejtő. Elkeseredésében módos, svájci rokonaihoz fordul segítségért.

A következő rész: Vándorlások

Comments Closed