A politikától független civil együttműködés jó példája a jaffói kikötő egyik  hatalmas raktárában működő palesztin művészeti szalon. Az ötlet ugyanis egy zsidó fiú, Yair érdeme, aki ismerte a tel-avivi galériák kínálatát és úgy gondolta, hogy azoknál sokkal több palesztin művész munkája lehet érdemes arra, hogy tudjanak róla. Kiállítást akart szervezni, ezért felkereste Ahmad Canaant, hogy mint kurátor legyen ebben partner. Az első kiállítás nagyon sikeres volt, és ezen felbuzdulva fordultak a városházához, hogy egy újabb bemutatóhoz nagyobb teret biztosítson számukra.

A jaffói kikötőben ma már csak kis halászhajók vesztegelnek, a raktárak vagy üresen állnak, vagy alternatív funkciójúak, például étterem-bárok nyíltak bennük. Minimális bérleti díjért kaptak egy hangárt, amely a városháza tulajdonában van, és ebben, „pesti romkocsma-stílusban” , de valójában nagyon is szisztematikusan elrendezve vannak kiállítva a műalkotások. Mert a kiállításból állandó tárlat lett, tekintve, hogy a látogatottsága három hét után sem csökkent. Igy megegyeztek a városi vezetéssel, hogy tovább bérelhetik a helyet, és a város nem csak az olcsó bérleti díjjal, hanem a reklámmal  is segítséget nyújt.

Amikor  tegnap ott jártam, ezen a január eleji, esős koradélutánon is szép számmal voltak látogatók. Egy középkorú, herzliai pár éppen megvásárolt egy szobrot. Kérdésemre, hogy ezek szerint ez nem csupán kiállító-tér, hanem el is adnak, Yair kerekre nyitott szemmel nézett rám – „Ez létünk alapja!”

Comments Closed