Harminckilenc évvel ezelőtt alapították azt a design-iskolát a tel-avivi agglomerációban (Ramat Gan), amely Shenkar néven, ma egyike a világ négy vezető intézmenyének. Megalapítása óta több, mint 5000-en tanultak itt, köztük nem egy nemzetközi sikert ért el.

A leghíresebb,  az 1961-ben Marokkóban született, és gyermekként Izraelbe érkezett Alber Elbaz, aki  a nyolcvanas évek közepétől  New Yorkban dolgozik.

Ahhoz ugyanis, hogy valaki komoly karriert fusson be, eddig óhatatlanul külföldre kellett menjen.

Ezen szeretne változtatni a végzett növendékeket tömörítő alapítvány, amely nem kevesebbet, mint azt tűzte ki célul, hogy Tel-Avivot felrajzolják a nemzetközi divat térképére.

Ennek érdekében 2009-ben  nagyszabású divatbemutatót szerveztek, külföldi vendégek részére.

A régi növendékek bevetették minden kapcsolatukat, a nemzetközi vendégsereg meggyőzésére – New York, Párizs, Miláno mellett a feltörekvő Tel-Aviv is alkalmas lehet egy nemzetközi divatcentrum alternatívájaként.

A konzervatizmusokról híres ortodox zsidó nők is egyre intenzívebben érdeklődnek a divat iránt. Ahogy az egyik vallásos növendék mondta – ő bizony Tel-Avivban akarja megnyitni a szalonját: a „DOS-Couture„-t… (a vallásosokat a héber szleng „dos”oknak becézi).

A Shenkar azonban már jó ideje nemcsak divattervezőket képez.

Az ipari formatervezéstől az építészeten át a vizuális kommunikációig, sőt a kémiai és elektronikai termékek megformálásáig egyre nagyobb területet igyekszik bevonni a környezetalakitásba.

Izrael legnagyobb „természeti kincse” a kiművelt ember, de ahhoz, hogy a végzettek ne spricceljenek szét a világban, a világot kell Tel-Avivba elhozni.Comments Closed