Hogy lehet megtalálni életem munkáját? Azt, amit szívesen csinálok és még jól is keresek vele.

A professzor szerint az első dolgunk feltenni mindazokat a kérdéseket, amelyek elvisznek a válaszig.

Az első, talán legfontosabb, hogy mi az, amit nem tudunk, miben vagyunk gyengék.

Noam Lanir  ma, 300 millió „dollárt érő” üzletember, de volt már nincstelen, kudarcot vallott is, volt rossz befektető, holott már egészen fiatalon tudta magáról, hogy mint vállalkozó életképes.

A ma 44 éves Noam hatévesen veszítette el vadászrepülő apját, akit a Jom Kipuri háborúban, szíriai fogságban megöltek.  A hanukai ajándékpénzből már üzletelt – a saját szórakoztatására. Kamaszként jégkrémet árult a tengerparton, a katonaság előtt, 17 évesen több ezer dollárt keresett havonta egy általa szervezett gyümölcsáruda-láncolattal. Később,  éjszakai szórakozóhelyeket alapított, az egyiket, a Lolá-t, magam is ismertem és szerettem a kilencvenes évek derekán, Tel-Avivban. Tönkrement, és a semmiből megint felépítette önmagát. Időközben nem csak azt tanulta meg, hogy miben  jó, hanem azt is, amit neki, személy szerint sosem szabad csinálnia, mert rosszul csinálja.

Nagyon fontos momentum az, hogy nem elegendő szeretni azt, amit az ember csinál, hanem meg kell tudni bizonyosodni arról, hogy azt a valamit, objektiv mércével mérve is jól,  versenyképesen csinálja. Ha valaki szeret valamit csinálni, de nem elég jó abban, akkor megmaradhat kedvtelésnek, de a sikert nem lehet megalapozni vele. Fontos szerepe van ebben az intuiciónak, a saját viselkedésünk módszeres megfigyelésének. Mert van egy csapda-helyzet is abban, ha valamit nagyon szeretünk csinálni, de nem vagyunk igazán jók benne, és nagyon sokan beleragadnak ebbe a csapdába.

Viszont, életünk munkája, sikereink alapja nem feltétlenül az lesz, amit a környezetünk elvár tőlünk. Lehet, hogy éppen attól leszünk sikeresek, hogy bevállaljuk „életünk szerelmét”,  elviseljük környezetünk átmeneti megdöbbenését, és miután jól csináljuk azt, amit választottunk, lassan beérik az elismerés is.

Összefoglalva:

1. A siker érdekében csak olyan munkát érdemes végezni, amiben jó vagy, a lehető legjobb a piaci versenyben.

2. Készíteni kell egy listát, amiben rögzíted, hogy miben nem vagy jó, mit nem szabad csinálj!

3. Időről-időre ellenőrizd, hogy az intuiciódat követed-e a munkában?

4. Kérdezd meg Magadtól, hogy időnként Magadat is megleped az eredményességeddel?

5. Ha előfordul, hogy jobban is sikerülnek a dolgok, mint ahogy azt előre gondoltad volna?

6. Ha vannak pillanatok, amikor azt érzed, hogy a dolgok egyszerűen csak történnek Veled, anélkül, hogy ezért különösebben megizzadnál?

7. Ha azt érzed, hogy abban, amit csinálsz, ahogy csinálod, van valami egyedi, ami csak Rád jellemző?

Ha mindezekre pozitív a válasz, akkor megtaláltad életed munkáját.

A sorozat negyedik adása

A sorozat első írása

Comments Closed