A sorozat eddigi adásaiban láttunk kibontakozó és beérett sikert, kudarcot – ideje megkérdezni, hogy mit jelent valójában a siker?

Hogyan mérjük a sikert? Pénzben, hatalomban, befolyásosságban?

Mielőtt a professzor választ adna erre a kérdésre, az eddigi sikeres emberekhez képest egy egészen más világba küldi  Ronelt, a „tanulót”. Kineret egy háromgyerekes családanya, akivel mindenféle rossz, amit senkinek sem kívánunk, megtörtént: 16 éves korában autóbaleset érte, minek következtében csak kerekesszékkel tud mozogni, mégis ez a momentum mentette meg. Korábban ugyanis, egészen kisgyerek korától a nagyapja rendszeresen megerőszakolta. Furcsamód, akkor kezdett igazán élni, amikor nyomorék lett: kosárlabdázni kezdett a mozgássérültek csoportjában. Aztán megismerte a későbbi férjét, akivel immáron nyolc éve boldogan élnek együtt egy szép, kertes, családi házban. Zöld fűszereket termeszt, gondoskodik a családról és neveli a gyerekeit. Egy egészséges embernél talán ez nem is lenne olyan nagy dolog, de Kineret esetében az elért eredmény kimagasló sikernek számít, hiszen olyan reménytelenül „mélyen” kezdett.

Vagyis a siker mértéke mindig a kiindulási ponttól számítva ítélhető meg reálisan.

Letagadhatatlanul fontos, hogy ki hová született, milyen startvonalon állt, milyen képességekkel rendelkezett, milyen családi, környezeti segítség állt rendelkezésére, amikor kezébe vette a saját sorsát. A sikeresség semmiképpen nem mérhető csupán a pénzben, vagyonban, amit időközben az ember felhalmozott – a helyes kérdés, hogy „mindent megtettem, ami csak tőlem telt annak érdekében, hogy sikeres legyek„? Ha erre nyugodt szívvel tudunk igennel válaszolni, akkor sokkal kevésbé fontos a társadalmi elvárás szintjén elfogadott normákhoz való igazodás.

Az „álom” lehet más is, mint sok-sok pénz, még akkor is, ha az illető, a körülmények folytán képes sok pénzt keresni. Van aki számára a pénzkereset csupán eszköz egy annál sokkal fontosabb álom megvalósításához.

A Schvartzman család  felnőtt tagjai orvosok. Jól menő  pacientúrájukat azonban, időről-időre felcserélik önkéntes, afrikai  szolgálattal. Viszik a gyerekeiket is, akik megtanulták az elmúlt években, hogy az izraeli üzletek bőséges kínálata nem magától értetődő a világ más részein. Szerény lakást tartanak fenn Izraelben, amikor kemény munkával megkeresik azt a pénzt, ami lehetővé teszi számukra, hogy újra útra keljenek. Legutóbb négy évig tartott ki a megtakarított pénzük. Míg évfolyamtársaik kényelmes házakban élnek, drága autókkal járnak, jó iskolákba küldik gyerekeiket Izraelben, számukra a kielégítettség érzését az adja, hogy életeket mentenek meg, mert ha ők nincsenek ott, akkor senki nincs aki gyógyítson.

Siker  =

maximum, amit az ember magából ki tud hozni  +

tevékenysége  fontosságában  mély meggyőződéssel bír  +

mindezzel társadalmi elismerést képes elnyerni.

Honnan tudja az ember, hogy  sikeres? Hogy a jó irányba „menetel” ? A következő dolgot érdemes ellenőrizni:  Ha visszatekintve az elmúlt öt évre, ma szabadabban vagyok képes az életemet irányítani?  Az igen a siker felé vezet, a nem a kudarcot célozza azon az ösvényen, amely az eredményesség érdekében törünk előre.

A sorozat hatodik része  

A sorozat első írása

A tv-sorozat ezzel befejeződött, de az amichay.hu folytatja a sikerről való gondolkodást: szeretnénk egy-egy szakmához fűződően is megismerni a siker „titkát”. Ennek érdekében mindenkit arra kérünk, hogy ha úgy érzi, hogy sikeres a maga szakmájában, vagy ismer olyan történetet, amely a sikert példázza egy-egy speciális területen, írja meg nekünk facebook-üzenetben.

Comments Closed