Scarlett Johansson mint a SodaStream arca

Scarlett Johansson mint a SodaStream arca

Scarlett Johansson az elmúlt napokban egycsapásra szerzett magának néhány barátot és jó sok ellenséget. Az akció neve: SodaStream.

A SodaStream egy otthoni szódakészítő készülék, a márkát 1903-ban alapították Londonban. A felsőközéposztály kedvelt terméke volt, hírek szerint még a királyi család is használta. A huszas években már különböző ízesítőket is lehetett hozzá kapni, az ötvenes években pedig már Nagy-Britannián kívül is forgalmazták.

Izraelbe 1978-ban érkezett először, de nem tudták megvásárolni a márkanevet , ezért Soda Club néven gyártották, és 1992-ben már exportálták is, ezzel nemzetközi versenytársaikká váltak a brit cégnek. 1998-ban Soda Club megvásárolta a SodaStream márkát, de 2006-ra vészesen csökkent a népszerűsége. Ekkor vette meg a céget Daniel Birnbaum, és a újrafogalmazta a márkát.

Az új jelszó az egészség és a környezetvédelem volt, a márka arcai pedig olyan hírességek, mint Susan Sarandon, Tori Spelling.

„Kevesebb hulladékot termel, mint a dobozos üdítőitalok és műanyag palackos üdítők. A SodaStream környezetbarát, hiszen meggátolja a hagyományos palackos üdítők gyártásakor, csomagolásakor és szállításakor keletkezett szennyeződések többségének kialakulását.”

Izraelben egy népszerű víztisztítót is forgalmaznak.  A cég rohamos ütemben fejlődött, népszerűsége növekedett az egész világon – 42 országba exportálják (Magyarországon is lehet kapni), 2011-ben az éves árbevétele egymilliárd dollár fölött volt már. 2010-2011-ben a NASDAQ-on 370 millió dollár értékben jegyezték.

Az „igaz lelkek” nem bírták elviselni ezt a sikert, és 2013-ban Kanadában megindult a bojkott az izraeli cég termékei ellen. Az ürügy az, hogy a gyár a zöld vonalon túl, Mishor Adumimban van. Az  már nem érdekli a „jólelkeket”, hogy többszáz palesztinnek adnak  munkát, tisztességes megélhetést, amit Mahmud Abbasz kormánya nem tesz meg.  A részvények értéke pár nap alatt  26%-al csökkent, bár az  éves forgalom tovább növekedett 2013-ban is, 28.8%-al.

„Sorry, Coke & Pepsi.”

Scarlett Johansson nem buta nő. Amikor felkérték arra, hogy ő legyen a SodaStream új arca, elment megnézni a gyárat. Nem adja akármihez a nevét. A helyszínen tapasztaltak meggyőzték arról, hogy a gyár a békét szolgálja, sokkal jobban mint bármely fennkölt szólam. A közös munka, a közös siker, a gazdasági együttműködés lehet a béke alapja, és a cég pont ezt teszi. Meggyőződése annyira erős, hogy amikor az Oxfam-nál, ahol jószolgálati nagykövet már 2005 óta, kifogásolták, hogy elvállalta a reklámot, felmondta velük a kapcsolatát. Omar Barghout, a szervezet alapítója kissé pofára esett.

Az Oxfam olyan emberjogi szervezet amely elvileg egyenlő jogokért, a társadalmi igazságosságért, a szegénység ellen küzd, de ebben az esetben nem érdekli, hogy a palesztin munkásoknak a zsidókkal azonos feltételek mellett, rendes megélhetésük van. Egyetlen dolog érdekli őket – az emberi jogok álcája mögött pro-palesztin politikai állásfoglalás, akkor is, ha az a palesztin munkásoknak az érdekeit sérti.

Nos, akkor én a társadalmi igazságosság nevében hétfőn megrendelem a magam SodaStream-jét. Korábban nem gondoltam erre, azt sem hittem, hogy nekem szükségem van rá, bőven elvagyok a csapvízzel is, de mostantól SodaStreammel voksolok a békére!

Comments Closed