Hatvanon túl

Hatvanon túl (Marsalkó Péter fotójából kivágva)

Öreg és szexi? Oximoron?

Nem szexi?

Nem szexi?

Samantha 50 évesen búcsúzott a Szex és New Yorkban. Bár optimistán nézett a jövőbe, a producerek nem gondolták, hogy egy ötvenen felüli nő élete lehet elég szexi ahhoz, hogy a film eladható legyen. (A színésznő ekkor 53 éves volt.)

Sari Raz

Sari Raz

Sari Raz az egyik legintelligensebb műsorvezető az izraeli közszolgálati tv-ben. Ma már csak pár percig lehet látni egy héten egyszer, az éjszakai órában sugárzott hírműsor kulturális témájú perceiben… miközben nálánál korosabb férfi kollégái főműsoridőben is „képernyőképesek”.

"a szőke csaj"

„a szőke csaj”

A magyar ATV egyik politikai „kibeszélő műsorában” megint csupa férfi osztja az észt, miután Papp Réka Kinga kikopott. Pedig az egyik kommentelő csodálkozását fejezte ki, hogy a „szőke csaj” milyen tájékozott a politikában… A „szőke csajt” egyébként szereti a média, sok helyütt feltűnik – nem csak okos, frappáns, hanem még elég fiatal is…

Váradi Júlia

Váradi Júlia

Ugyenezen az adón nem olyan katasztrófális a helyzet, mint az országban általában, hiszen vannak női riporterek, műsorvezetők és Havas Henrik műsorába is a négy meghívott közül egy mindig nő, ráadásul hatvanon felüliek is, mint Váradi Juli, Rangos Kati. Azonban még ez is nagyon kevés ahhoz, hogy a társadalmi diskurzus himsoviniszta jellege javuljon.

A nők szerepe rendkívül fontos a filmekben és a médiában, mert olyan mintát szolgáltatnak, ami a tudatalattinkra, az érzelmeinkre is befolyással van. A viselkedésminták, amelyeket a képernyőn keresztül érzékelünk, lassan hatnak, ezért kellett volna már évtizedekkel ezelőtt elszántan használni, mint „tudatmódosító eszközt”.

1-2

Rangos Katalin

Hollywood íratlan szabálya, hogy a filmekben a sztereotip társadalmi helyzettől eltérő karaktereket fontos szerepeltetni ahhoz, hogy a kívánatos, a valóságban is egyre nagyobb valószínűséggel jelenjen meg. Erin Brockovich-ból például igazi örömünnepet csináltak, hiszen egy sor tabut döntött meg azzal, hogy szépsége „ellenére” okos, talpraesett és nagyon szemtelen volt. Whoppi Goldberg fekete és öntudatos karaktereket hozott többnyire, nagy sikerrel.

Amikor a facebookon felrótam, hogy a képernyőről túlcsorog a tesztoszteron, egyik szerkesztő azt merte válaszolni, hogy nincs elég képernyőképes női személy… mint ahogy politikusok szeretik emlegetni a női kvóta ellen szólva, hogy az „érdem nélküli versenyelőnyt” jelentene a nőknek! Mintha a média hemzsegne kíváló újságíróktól, a politikai élet tele lenne zseniális férfi politikusokkal! Ezt ugye nem gondolják komolyan?

Perczel Anna nem csak az Óvásról tud beszélni...

Perczel Anna

Perczel Anna építész-urbanista, de nem csak az Óvás egyesületről vagy a zsidónegyedről tud beszélni…

Király Júlia

Király Júlia

Király Júlia nem csak kiváló közgazdász, lehet másról is kérdezni…

Persze, nehéz azzal az attitűddel kilépni a skatulyából, ahogy például egyik kedves újságíró kollégám szólított meg néhány éve: legyek szakértő az ő beszélgetős műsorában, de döntsem el, hogy városgazdászként, vagy közel-keletiként akarok „szakérteni”…

Hány beszélgetős műsorban vannak olyan férfiak, akik ontják az okosságot tanult szakmájuktól merőben különböző dolgokban? Nekik elhiszik, hogy két vagy több dologhoz is értenek?

Dobrev Klára

Dobrev Klára

Dobrev Klára sem csupán politikusfeleség, sőt: hagyják kifejteni gondolatait – mert vannak neki…

És, ha már itt vagyunk, a DK-nak van egy nagyszerű politikusnője, de csak a második vonalban, mert a vezető olyan férfi, aki nem képes levonni eddigi kudarcai tanulságát, képtelen hátrébb lépni, még akkor sem, amikor ez pártja népszerűségének árt.

Vadai Ágnes

Vadai Ágnes

A valóság az, hogy a férfiak a feminizmus évszázadában a korábbi, érdem nélküli hatalmukból veszítettek, és rettegnek attól, hogy ez a folyamat nem áll meg addig, amíg nem lesz kiegyensúlyozott helyzet a két nem között.

A nők még mindig nagyon keményen kell dolgozzanak az elismerésért a sztereotipiáktól távol álló területeken, és velük szemben szüntelen az igyekezet visszaléptetni őket a házörző szerepébe. Az, hogy az én korosztályomban kevesen vannak a feminista férfiak – hagyján, de amikor a gyerekeim nemzedékében látom a megmagyarázhatatlan himsovinizmust, akkor nem értem, hogy mi anyák, mit szúrtunk el? Miért nem neveltük a fiainkat sokkal tudatosabban feministának?

Az elégedetlenség, az önbizalom hiánya sokakban azt a téves eszmét alakíthatja ki, hogy vissza kell térni a régi, „jól bevált” sablonokhoz… Hát nem! A jövő előre van, az innováció, a kreativitás, a szabad gondolkodás és cselekvés felé! Ezt már azért is kategorikusan ki kell jelentenünk, mert a sarkunkban van egy kultúra, ami a nőket az őskorba taszajtaná vissza, mert annyira retteg a saját impotenciájától, hogy egyetlen megnyilvánulási formája maradt – az erőszak…

Tegnap Zvi Yehezkeli műsorokat néztem, amelyek az iszlám radikalizmus, a terror és annak okaival foglalkozik. Akikkel beszélt, különböző korú muszlim férfiak, mindannyian bőszen emlegették a tiszteletet, amelyet oly nagyon óhajtanak megkapni, de a nyugati társadalom vonakodik megadni nekik…

Hogy mi a kapcsolat a muszlim radikalizmus és a szimpla himsovinizmus között?

Ugyanarról a tőről fakadnak!

Egy gyorsan változó világban a görcsösen múltba kapaszkodás kényszere motiválja őket, mert a haladás elutasításából fakadó kudarcból azt a téves következtetést vonják le, hogy vissza kell szerezni a letűnt dicsőséget.

Szóval, lehet szexi egy öreg nő? Naná! Legalább annyira, mint egy magára adó öreg férfi…

Comments Closed