Sorozatunk negyedik része a zsidó férfiak szexuális képessége körüli legendákat vizsgálja.

A DSK botrány pikantériájához nem csak az járult, hogy az IMF vezér és egy szobalány esete, miközben csinos, okos és gazdag feleség várja haza, hanem kimondatlanul is ott lebegett a kérdés: ez a zsidó kurafi röptében a legyet is?

Moshe  Samir nagyszerű könyve alapján készült filmben, Aki a mezőket járta ( הוא הלך בשדות ) Assi Dayan személyesíti meg Uri-t, aki éppen elvégezte a híres mezőgazdasági iskolát, a Kadoorie-t ( בית הספר החקלאי כדורי ), amikor kibucát és kedvesét maga mögött hagyva a Palmach harcosai közé áll. Parancsnoka pedig azonnal kioktatja a sereg hármas jelszaváról: mesek (mezőgazdaság), nesek (fegyver), hesek (szexuális képesség).

Az ortodox zsidó családokban, Izraelben ma is, nem ritka a 10-12 gyerek, nem mintha tilos lenne a fogamzásgátlás. A férfi büszkeséghez nem csak az tartozik, hogy ennyi gyereket össze tudott hozni, hanem az, hogy a népes családot el is tudja tartani. Ami, ma már nem feltétlenül a férfi egyedüli dicsősége, de zsészex szempontjából ez most mellékes. A kérdés, hogy a zsidó férfiak különleges szexuális képessége  legenda, vagy van valamiféle köze a valósághoz?

Kétségtelen, aki be akarja tartani a Tóra parancsait, a halakha micváit, annak teljesítenie kell a férfiúi kötelességét feleségével szemben. Attól függően, hogy milyen munkát végez az illető, ennek a teljesítésnek minimumai is vannak, vagyis, fizikailag minél kevésbé megterhelő a munka, amivel foglalkozik, annál több ágyakrobatikára köteles. Ilyen alapon az IMF elnök késztetése „érthető”,  de az erőszak semmiképp nem elfogadható. Arról nem is beszélve, hogy vágya tárgya nem a felesége volt, amit a tízparancsolat is tilt.

A halakha egyfelöl szigorú tilalmakkal megrövidíti a szeretkezésre alkalmas napokat, ugyanakkor arra biztat, hogy amikor viszont lehet, akkor minél többször éljünk a lehetőséggel. Ebben is különleges szerepet kap a szombat, amely oly nagyon különbözik a hétköznapoktól. Péntek este, amikor az Esthajnalcsillag feljön az égre és ezzel bejön a szombat – a zsidó hagyomány szerint a következő nap a sötétséggel kezdődik – minden lelassul, az ember nem foglalkozik a munkájával, a tágabb környezetével, csak a családjával, és   saját maga testével, lelkével. Nyugalmas, bensőséges vacsora, utána még mosogatni sem szabad, nemhogy  tv-t nézni, vagy hasonló ostobaságokat művelni, tehát ennél jobb alkalom a szexre el sem képzelhető.

Mivel a zsidó életfilozófiától idegen a természetes ösztönök tagadása, és kifejezetten fontosnak tartja a női szexuális igények kielégítését, az örömszerzést, a szex nem tartozik a tabuk közé. Az önmegtartóztatás nem érdem, ebből kifolyólag a keresztény szemlélethez képest, talán túl  erotikus a zsidók viselkedése.

A legendák körébe tartozik, hogy a körülmetélés miatt szexuálisan aktívabbak a zsidó férfiak. Ez az a terület, amit hiteles statisztikákkal nem lehet kutatni, mert nincs az a férfi a Földön, aki ne túlozná kissé saját képességeit. Öreg hölgyek magánstatisztikái sokkal hűbb  képet adnak a férfiasság valós állapotáról.

Nagy valószínűséggel, miután a szex minősége bizonyos korrelációt mutat a férfiak kultúrális szintjével és gyakorlattal fejleszthető,  azok a zsidó férfiak, akik neveltetésük okán a női gyönyört a maguk kötelességének vélték, komoly kihívást jelenthettek a más kultúrkörből származó, nem zsidó férfiak számára.

Comments Closed